Helpt chocolade wel of niet tegen stress?

Helpt chocolade wel of niet tegen stress?

Heerlijk, een stukje chocolade. Wij zijn er altijd wel voor te porren. Volgens Zita en de Vlaamse Metro werkt een stukje pure chocolade ook tegen stress. Maar klopt dit wel? 

NU.nl ging op onderzoek uit en startte bij de bron. Zita en Metro baseerden zich op onderzoek van de Amerikaanse Loma Linda Universiteit. Een persbericht over dit onderzoek werd gepubliceerd in april 2018.

Volgens het persbericht kan pure chocolade positieve effecten hebben op stress, maar ook op je humeur, het geheugen en het immuunsysteem. Het onderzoek is echter nogal beperkt, want er deden maar vijf mensen mee en er is alleen een samenvatting gepubliceerd.De vijf respondenten aten allemaal een stukje pure chocolade, waarna de hersenactiviteit werd gemeten. En wat bleek? Chocolade zorgde inderdaad eventjes voor een verandering in hersenactiviteit. Maar wat deze verandering voor het stressniveau van mensen betekent, vertelt de samenvatting van de studie niet.

'Geen bewezen effect'

Wat voor effect zou chocolade op je hersenen kunnen hebben? NU.nl ging te rade bij Ingeborg Brouwer, hoogleraar Voeding voor Gezond Leven aan de Vrije Universiteit. Zij vertelde dat er geen bewezen effect is van chocolade op stress. Er zijn wel aanwijzingen dat stoffen in pure chocolade mogelijk de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.

Brouwer legde uit dat op basis van het Amerikaanse onderzoek helemaal niets te concluderen valt over chocolade. "Ze hebben bij vijf mensen 30 minuten en 120 minuten na het eten van een stukje pure chocolade de hersenactiviteit gemeten en ze vonden verandering van de hersenactiviteit. Maar, de hersenactiviteit verandert waarschijnlijk altijd even nadat je wat eet, ook na een kop soep of een boterham."

Ook Paul Smeets, hersenonderzoeker bij het UMC Utrecht, vindt het Amerikaanse onderzoek zeer twijfelachtig. 

Lees ook: Deze kleur draag jij op je nagels in het voorjaar van 2019

Link tussen suiker en depressieve klachten?

Volgens het persbericht over het Amerikaanse onderzoek zou suiker, dat natuurlijk ook in chocolade zit, ons blijer zou maken. Brouwer legde uit dat onderzoek naar depressieve klachten hier juist niet op wijst."Het is niet duidelijk of er een verband is tussen suikerinname en depressieve klachten. Maar, in onderzoeken waarbij er een verband wordt gevonden zien we dat een hoge suikerinname vaker samengaat met meer depressieve klachten dan met minder klachten."

Conclusie

Er is geen bewijs dat chocolade invloed heeft op stress. Er deden erg weinig mensen mee aan het onderzoek en omdat er slechts een samenvatting is gepubliceerd is niet na te gaan wat er precies is onderzocht en hoe de onderzoekers zelf hun conclusies onderbouwen, concludeert NU.nl.

Bron: nu.nlBeeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in