Dit is dé manier om ‘s avonds ook nog fit te zijn

Dit is dé manier om ‘s avonds ook nog fit te zijn

Heel herkenbaar in de werkweek: overdag ben je zo druk dat je er ‘s avonds helemaal af ligt. Toch is dat probleem vrij gemakkelijk fixen. Door het eerste uur van de dag slim te benutten.

Het feit dat je in de avond geen energie meer hebt voor bijvoorbeeld de sportschool, komt omdat je je Golden Hour verkeerd benut. Je Golden Hour, een term van timemanagementexpert Brian Tracy, is je eerste uur van de dag, waarop je hoofd nog leeg is, maar je zintuigen al op scherp staan.

Voor veel mensen gaat het hier al mis, omdat ze op dit beste moment van de dag juist het verkeerde doen, namelijk dingen die geen hoge cognitieve capaciteit vergen. Meteen je telefoon checken bijvoorbeeld. Voor social media heb je weinig brein nodig, maar het geeft veel onnodige prikkels. Zonde, nu je hoofd juist zo scherp is. Vervolgens lees je een mail waar je iets mee moet of maak je snel even een afspraak. Probleem is dus dat je je eerste uur nu al vult met ad hoc dingen en onnozele zaken, die je er de komende uren niet productiever op gaan maken. Jammer van je heerlijke staat van zen.

Dat moet dus anders, en wel zo:• Breng het eerste halfuur in alle rust en kalmte door. Jóuw tijd. Een kwartiertje mediteren, even de krant lezen, dat werk. Een prikkelvrije zen-basis leggen, waar je de rest van de dag op teert.

• Laat dan het brein voorzichtig opwarmen door wat dingen aan te pakken: plan de drie belangrijkste taken die je vandaag voor elkaar wilt krijgen, bekijk de verdere takenlijst en afspraken voor de dag goed, en zorg ook dat je vandaag tijd gaat maken voor leuke dingen, zoals quality time met het gezin, lezen of sporten. Zo’n planning haalt meteen de mogelijke chaos weg.

• Vervolgens kun je echt aan de slag. Het cognitief zwaarste werk ga je nu meteen aanpakken. Want je brein in er klaar voor en jij, dankzij voorgaand punt, ook. De moeilijkste of vervelendste taken doe je nu. Daarna volgen punt twee en drie. Loopt je Golden Hour uit? Geen probleem. Maar wel nu doorpakken, nu je brein er klaar voor is.

Meander daarna door de rest van de dag en je hebt gegarandeerd genoeg energie over om van de avond ook nog wat te maken. Dus: begin je de dag met rust, een goede planning en een pittige aanpak, dan komt het met de rest van de dag én de avond ook wel goed.

Bron: timemanagement.nl