Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zomerkwaaltje: heb je ook last van chub rub?

Als door het warme weer de smetplekken toeslaan… Je hoeft geen overgewicht te hebben om bij zomerse temperaren last te krijgen van 'chub rub', pijnlijke  smetplekken die ontstaan door wrijving van vochtige huiddelen. De plekken ontstaan in huidplooien zoals de knieholten, liezen, onder je borsten...

Zomerkwaaltje: heb je ook last van chub rub?

Als door het warme weer de smetplekken toeslaan…

Je hoeft geen overgewicht te hebben om bij zomerse temperaren last te krijgen van 'chub rub', pijnlijke  smetplekken die ontstaan door wrijving van vochtige huiddelen.

De plekken ontstaan in huidplooien zoals de knieholten, liezen, onder je borsten, in de buikplooi, tussen je tenen of in de bilnaad. Ook een beruchte plek: de binnenkant van je dijen als je een rok draagt. De plekken zijn pijnlijk, lijken op schaafworden en ze kunnen jeuken.

De officiële naam is intertrigo. "Wat we vaak zien, is dat mensen er nog een besmetting van gistjes bovenop krijgen," zegt dermatoloog Thomas Maselis in Nina. "De meest voorkomende is de gistinfectie candida, maar er kunnen ook andere bacteriën verschijnen zoals stafylokokken.”

Drogen doe je het beste met een lauwe föhn

Belangrijk is de aangetaste plekken goed schoon te houden met water (zeep kan extra irriteren) en voorzichtig te drogen: een lauwe föhn is daarbij een fijn hulpmiddel.

Is de huid eenmaal droog, dan dep je die rijkelijk in met talkpoeder. Omdat parfums kunnen irriteren, kun je het beste gaan voor de meest simpele. Een iets minder simpele met goede reviews is de Silky Underwear Dusting Powder van Lush.

Lang leve de grote katoenen onderbroek mét pijpjes

Voor de hand ligt om wrijving te voorkomen. Je dijen bescherm je met een lekkere wijde katoenen broek. Wil je per se een rok of een jurk aan, draag er dan een katoenen onderbroek met lange pijpjes onder, die ruim over de smetplekken vallen.

Bij andere huidplooien is het lastiger, maar een beproefd huismiddel is een oud katoenen T-shirt of laken in reepjes knippen en die als buffertje onder je borsten in je beha leggen of in je liezen met je onderbroek erover.

Dit laatste is een optie voor een luie dag waarop je weinig mobiel bent, maar wel een gedoe als je naar het toilet moet en al die lapjes weer moet re-arrangeren.

Tip: zet een ventilator onder je bureau

In de praktijk heb je het meest aan de smetplekken zo droog mogelijk houden: katoenen, wijde kleren, katoenen ondergoed met pijpjes en talkpoeder. Verder proberen niet te krabben en transpireren proberen te voorkomen: zet bijvoorbeeld een ventilator onder je bureau.

Verder is het zinvol te smeren tegen de jeuk: te vette crème houdt het vocht in de huid, waardoor de opperhuid nog kwetsbaarder wordt. Eczeemcrèmes van Graham's of Bepanthen helpen bij lichte gevallen. Is de huid wat meer beschadigd, dat moet er een zinkzalf aan te pas komen (Drs Leenarts Beschermende Barrière Crème is een fijne), of een antischimmelmiddel als miconazolnitraat of ketoconazol.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in