Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zomer Alert: zonkracht 7, dus goed smeren!

Mooi weer vraagt om extra bescherming. Het mooie weer is voor veel mensen een verademing na wat inmiddels 'de eeuwige herfst' heet, maar het heeft één nadeel. We hebben niets op kunnen bouwen en de zonkracht is in één keer heel hoog. Zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette stralin...

Zomer Alert: zonkracht 7, dus goed smeren!

Mooi weer vraagt om extra bescherming.

Het mooie weer is voor veel mensen een verademing na wat inmiddels 'de eeuwige herfst' heet, maar het heeft één nadeel. We hebben niets op kunnen bouwen en de zonkracht is in één keer heel hoog.

Zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt.

Niet de warmte, maar de bewolking is van invloed

Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag.

Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.

Deze week: hoge zonkracht

De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in de eerder genoemde  zonkracht, een UV-index die in ons land kan variëren van 1, zeer weinig, tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht. Het KNMI voorspelt de komende week zonkracht 7.

Dat wil zeggen dat een onbeschermde huid binnen 10-15 minuten rood kan kleuren en je snel verbrandt. Om huidschade te voorkomen, is het dus zaak je zonnehoed op te zoeken en extra te smeren, met een hoge beschermingsfactor.

Nog even de smeerregels op een rij:

  • Check de uiterste houdbaarheidsdatum: het flesje van vorig jaar is vermoedelijk niet meer goed werkzaam
  • Kies een SPF van minimaal 30
  • Smeer ruim: een eetlepel per onbedekt lichaamsdeel
  • Smeer vaak: elke twee uur even opnieuw aanbrengen
  • Blijf tussen 12:00 en 15:00 in de schaduw
  • Draag een zonnehoed met een brede rand en een zonnebril met een goed UV-filter

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in