Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zó hou je je mondkapje goed schoon

Goede hygiëne is net zo belangrijk als 'm dragen. Nu het mondkapje steeds meer een vast onderdeel van de dagelijkse outfit begint te worden, is het zaak die dingen een beetje schoon te houden. Goed opzetten doe je zo: Was je handen 20 seconden met water en zeep voordat je het mondkapje opzet. Geb...

Zó hou je je mondkapje goed schoon

Goede hygiëne is net zo belangrijk als 'm dragen.

Nu het mondkapje steeds meer een vast onderdeel van de dagelijkse outfit begint te worden, is het zaak die dingen een beetje schoon te houden.

Goed opzetten doe je zo:

  • Was je handen 20 seconden met water en zeep voordat je het mondkapje opzet. Gebruik bij het opzetten de touwtjes of elastieken en raak de binnenkant van het mondkapje niet aan. Vermijd ook het aanraken van je gezicht (ogen, neus en mond). 
  • Het mondkapje moet goed aansluiten op het gezicht en zowel mond als neus bedekken. Raak tijdens het dragen het mondkapje niet aan. De touwtjes of elastieken kun je wel aanraken.
  • Ook bij het afzetten zorg je ervoor dat je de binnenkant van het mondkapje en je gezicht niet aanraakt. Daarna was je je handen opnieuw 20 seconden met water en zeep. 

Onderweg met mondkapje

Bij elke reis met het openbaar vervoer heb je een schoon mondkapje nodig. Reis je ergens heen en op een later moment weer terug, dan moet je dus 2 mondkapjes meenemen. Draag het mondkapje maximaal 3 uur per keer. 

Hergebruik

  • De blauw-met-witte maskers die je overal kunt kopen zijn niet geschikt voor hergebruik. Na het dragen doe je ze in een plastic boterhamzakje dat je dichtknoopt en bij het restafval gooit.
  • Een katoenen niet-medisch exemplaar was je na het dragen op 60 graden op een volledig wasprogramma. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe. Was je handen als je het in de wasmachine hebt gestopt. 
  • Schone mondkapjes bewaar je in een afgesloten schoon plastic zakje of bakje. Het is belangrijk om een schoon en gebruikt mondkapje apart van elkaar te bewaren. Stop ze niet los in je jaszak, broekzak of tas. Dan kunnen virussen zich makkelijk verder verspreiden.
  • Gebruik je er een stukje keukenrol of een dubbel geslagen tissue in, dan eerst goed je handen wassen en daarna een schoon stukje tussen de laagjes van een schoon masker schuiven.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in