Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zo geniet je van een goede nachtrust

10 Tips om de decembermaand stress loos door te komen.

Slapende vrouw

December is voor veel mensen de meest stressvolle maand van het jaar. Zorgen dat Sinterklaas de juiste cadeaus koopt, een kerstdiner voor de hele familie voorbereiden, een nieuwe outfit scoren voor oud & nieuw… Een goede nachtrust kan een hoop van die stress wegnemen. Met deze tips kom je de drukke feestmaand uitgerust door.

  1. Zorg voor regelmaat 

    Je slaapritme is essentieel voor een goede nachtrust. Daarbij is het vooral belangrijk om ’s ochtends rond dezelfde tijd op te staan (ja, óók als je een avondje wat later naar bed bent gegaan). Hiermee start je je biologische klok op. ’s Avonds op hetzelfde tijdstip naar bed gaan is ook goed, tenzij je nog niet moe bent. Dan blijf je namelijk liggen woelen en dát is dan juist weer wat je niet wil.
  2. Slaap genoeg 

    Zorg daarnaast dat je genoeg slaap krijgt, maar niet te veel. Gemiddeld slaapt een volwassene tussen zes en acht uur per nacht. Sommige mensen hebben minder uur nodig, maar pas wel op dat je geen slaaptekort krijgt. Heb je altijd veel meer slaap nodig? Dan is er misschien iets anders aan de hand en kan een bezoekje aan de huisarts verstandig zijn.
  3. Daglicht 

    Huh? Daglicht om je nachtrust te verbeteren? Ja, ook dit heeft weer te maken met die interne klok. Daglicht is namelijk goed voor je bioritme. Als je ’s ochtends genoeg licht in je opneemt, weet je lichaam dat het tijd is om wakker te worden. Gedurende de dag blijft je lichaam in het goede ritme als je regelmatig het daglicht opzoekt.
  4. Geen cafeïne 

    Lijkt misschien een inkopper, maar veel mensen drinken nog te laat op de dag een kop koffie (of andere energieverhogende drankjes). Wist je dat het zes uur duurt voordat cafeïne niet meer actief is in je lichaam? Als je zeker wil weten dat cafeïne je nachtrust niet verstoort, is het verstandig om na 15.00 uur geen koffie meer te drinken.
  5. Lichte late night snack 

    We geven allemaal wel eens toe aan een late night snack, zeker in deze heerlijke feestmaand. En daar is niks mis mee! Maar áls je ’s avonds nog lekkere trek hebt, probeer dan iets lichts te eten. Anders is je lichaam ’s avonds nog te actief bezig om het eten te verteren.
  6. Creëer een fijne slaapplek 

    Ruim je slaapkamer op, maak ‘m regelmatig goed schoon en zorg voor zo weinig mogelijk afleiding. Zorg ervoor dat je kamer lekker donker is (of doe een slaapmasker op) en zet overdag het raam open, zodat er frisse lucht in de kamer komt. Een goede slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 20 graden.
  7. Vermijd apparaten en schermen 

    Een slaapkamer is bedoeld om in te slapen. Lijkt logisch, maar geef toe: nog even scrollen door die tijdlijn of nog één aflevering van je favoriete serie kijken voordat je gaat slapen is toch heerlijk ter ontspanning? Niet, dus! Schermen van smartphones, televisies en tablets geven namelijk blauw licht af. Dit zorgt voor de afbraak van het slaaphormoon melatonine, omdat dit lijkt op het licht van overdag. Daarnaast maken de activiteiten op het scherm je brein onrustig. Beter wegleggen die telefoon, dus.
  8. Zorg dat je hoofd leeg is 

    Als je de hele dag druk in de weer bent geweest, kom je vaak pas vlak voor het slapen toe aan het verwerken van de dag. Het resultaat? Nadenken, piekeren en lang wakker liggen. Sta jezelf toe om ruim voor bedtijd je hoofd leeg te maken. Plan bijvoorbeeld een pieker-kwartiertje in. Ook kan het helpen om je gedachten van je af te schrijven. Uit het hoofd, op het papier! Heeft je brein daarna mooi rust.
  9. Blijf niet liggen woelen 

    Natuurlijk kan het voorkomen dat je alsnog niet in slaap kunt komen. Blijf dan niet in bed liggen! Sta na een kwartier woelen op en ga iets rustigs doen. Een boek lezen, bijvoorbeeld (maar geen beeldscherm!). Ga pas weer liggen als je denkt dat je kunt slapen. Ook kan het helpen om een ontspannende ademhalingsoefening te doen.
  10. Beweeg voldoende 

    Je slaapt veel beter als je voldoende beweegt. Zorg ervoor dat je elke dag 30 minuten matig intensief beweegt door bijvoorbeeld een flinke wandeling of een rondje te fietsen. Want als je voldoende beweegt, word je vanzelf moe! Maar ga niet vlak voor het slapen nog intensief sporten, want daar word je juist weer wakker van.

Lukt het met deze tips niet gelijk om goed te slapen? Geef het de tijd! Maak nieuwe patronen aan en integreer deze in je dagelijkse leven, want alleen dat zorgt voor een blijvende verandering. Lukt het een keer niet? Ook niet erg! Wees lief voor jezelf en wees trots op de dingen die wél goed gaan. Dan komt die goede nachtrust vanzelf weer.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images