Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wintersport: ben je een snowbunny of een potentiële brekebeen?

Welke wintersporter loopt het meeste risico in een gipsvlucht te belanden met een ernstige blessure? Het is niet wat je waarschijnlijk denkt...

vrouw wintersport fifties

Een Beatrix'je zit in een klein hoekje.

Nu het wintersportseizoen in volle gang is, blijken niet veel mensen zich te laten afschrikken door de hogere prijzen en de lagere sneeuwzekerheid. Nu hoef je geen heel gekke dingen te doen om een ongelukje te krijgen – prinses Beatrix brak eerder deze week haar pols en die was echt niet off-piste aan het snowboarden – maar welke wintersporter loopt nu wel het meeste risico in een gipsvlucht te belanden met een ernstige blessure?

Overmoed

Dat is niet de jonge adrenalinejunkies die je bij Ridiculousness ziet crashen, het is de man van middelbare leeftijd die geen beginner meer is, maar wel lijdt aan enige overmoed en bewijsdrang, niet gehinderd door heel veel ervaring. Negen van de tien mannen overschatten hun eigen skikwaliteiten schromelijk. Bij vrouwen is dat ruim zestig procent.

Skihelm

Een skihelm halveert de kans op hoofdletsel bij een val, blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Het dragen van een skihelm is tegenwoordig ook de norm op de piste. Volgens een Noors onderzoek uit 2017 droeg 77 procent van de wintersporters een helm. “Toen ik er een begon te dragen in 2005, was dat nog zeldzaam. Nu is juist het aantal mensen zonder helm op een hand te tellen”, zegt Arjen de Graaf, directeur van de Nederlandse Ski Vereniging.

Toch is het percentage hoofdwonden op de piste wereldwijd maar met 10 à 12 procent verminderd. Dit komt waarschijnlijk omdat wintersporters door de introductie van carve-ski's en uitdagende springschansen meer risico's zijn gaan nemen.

Papperige sneeuw

“In papperige sneeuw verdraaien mensen eerder hun knieën”, zegt Eurocross-arts Nicole Bootsma over de redenen van wintersportblessures in de Volkskrant. “En bij ijzige hellingen zien we meer wervel- en bekkenfracturen. Bij warm weer sporten evenveel mensen hutjemutje op elkaar in een kleiner gebied, omdat de sneeuwgrens hoger ligt. En door corona hebben velen een tijdje niet geskied.”

Gevarenzone

Skiërs hebben meer kans op knie-, bekken- en dijbeenletsel; snowboarders breken juist vaker een arm of vallen op hun hoofd. Skiërs raken door de bank genomen ernstiger gewond. Dit komt vanwege hun gemiddeld hogere leeftijd en het type letsel dat ze oplopen. “Bekkenbreuken kunnen flink bloeden”, legt traumachirurg Kees Bartlema van het LUMC uit.

Kan het wachten?

Bootsma raadt aan om een nieuwe helm te kopen als hij een flinke tik heeft gehad. Ook geeft ze de tip om voor de vakantie goed te trainen en geen onnodige risico's te nemen op de piste. Breek je toch iets, stel de behandeling dan uit tot in Nederland als dat mogelijk is, zegt zij.

“Het materiaal om botten aan elkaar te zetten zoals platen en schroeven, is niet universeel. Mochten er complicaties optreden, dan kan dat in Nederland problemen geven, bijvoorbeeld omdat onze schroevendraaier er niet op past.”

Ze waarschuwt nogmaals dat voorkomen beter is dan genezen. “Mensen denken vaak dat alles wel goed komt als een breuk eenmaal is behandeld. Dat is niet zo, zeker bij voet- en handbreuken is het herstel zelden volledig. Je kunt er je hele leven last van houden.”

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images