Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wat kun je doen tegen microplastics?

Er is geen ontkomen aan, maar minderen kan wél. Het was een wat verontrustend bericht, deze week, dat er voor het eerst ooit microplastics gevonden in het bloed van mensen. Microplastics zijn stukjes plastic van minder dan 5 millimeter groot. Deze deeltjes belanden in het milieu en hopen zich daa...

Wat kun je doen tegen microplastics?

Er is geen ontkomen aan, maar minderen kan wél.

Het was een wat verontrustend bericht, deze week, dat er voor het eerst ooit microplastics gevonden in het bloed van mensen.

Microplastics zijn stukjes plastic van minder dan 5 millimeter groot. Deze deeltjes belanden in het milieu en hopen zich daar op. Ze zijn niet afbreekbaar, maar vallen uiteen in steeds kleinere stukjes. En ze zijn onmogelijk op te ruimen. Microplastic - en de nog kleinere nanoplastics – komt voor in de oceanen en rivieren, in de lucht en in de grond. En in ons voedsel. 

Er werd al langer gedacht dat ze ook in het menselijk lichaam terechtkwamen, en dat is nu dus bewezen, dankzij onderzoek van wetenschappers aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De wetenschappers vonden de deeltjes bij driekwart van de deelnemers die meewerkten aan het vandaag gepubliceerde Immunoplast-onderzoek van de universiteit. De wetenschappers onderzochten bloedmonsters van 22 anonieme gezonde volwassen donoren. Bij zeventien van hen werden plastic deeltjes in het bloed gevonden."We hadden de uitslag wel verwacht, maar het is een doorbraak in de zin dat we nu ook echt bewijs in handen hebben", vertelt onderzoeker Marja Lamoree. "Op basis van eerdere onderzoeken was er al bewezen dat levende organismen als waterdieren microplastics in hun lichaam hebben."

Vervolgonderzoek moet nu uitwijzen hoe lang de microplastics in het lichaam blijven, waar ze zich eventueel ophopen en wat de langetermijneffecten daarvan op de gezondheid zijn. 

Nu valt er niet aan microplastics te ontkomen, ze zitten in de lucht, komen los van kleding, meubilair, stoffering en tal van andere zaken in het dagelijks leven.

Wel kun je zelf het een en ander doen om er minder van binnen te krijgen.

  • Drink kraanwater uit een glazen fles in plaats van water uit plastic flesjes.
  • Eet zo min mogelijk voedsel uit plastic verpakkingen.  
  • Als je iets wilt opwarmen in de magnetron, hevel het dan eerst even over in een glazen schaaltje.
  • Gebruik bij het koken een snijplank van glas, marmer of hout en houten spatels en lepels
  • Koop zoveel mogelijk onverpakte voedingsmiddelen, dus geen appels op een schaaltje, maar liever losse appels.
  • Hou je huis goed schoon.
  • Koop zo min mogelijk synthetische kleding.
  • Vis bevat naar verhouding aardig wat plasticdeeltjes, probeer je proteïnen zoveel mogelijk uit plantaardige bronnen te halen.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in