Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wat is spatadertherapie en wordt het vergoed?

Gevaarlijk zijn spataderen niet, ontsierend soms wel. Wat is spatadertherapie en wordt het vergoed?

gymnastiek benen

Last van spataderen? Maak je dan niet teveel zorgen, want er zijn inmiddels meerdere manieren om hier vanaf te komen.

i.s.m. Independer

Lasertherapie bijvoorbeeld, maar het is ook mogelijk om de spataderen te laten dichtspuiten of ze operatief te laten verwijderen. Wat je zorgverzekering betreft zijn dit echter allemaal cosmetische ingrepen. Daarom worden ze niet vergoed. Een behandeling die wel door je zorgverzekering vergoed kan worden is spatadertherapie.

Spatadertherapie bevordert de bloedsomloop

Als er te veel druk op de aderen komt te staan, dan kunnen de kleppen gaan lekken. Hierdoor ontstaan die donkere lijntjes onder de huid die we spataderen noemen. Wat hiertegen kan helpen, is een goede bloedsomloop. En daar komt spatadertherapie om de hoek kijken: “Spatadertherapie is een comfortabele en snelle manier om spataderen te behandelen. Hierbij worden massagetechnieken ingezet om je bloedsomloop te verbeteren”, zo legt zorgexpert Bas Knopperts van Independer uit. “Om hiervoor een vergoeding te krijgen van je zorgverzekering, heb je wel een aanvullende verzekering nodig.”

Spataderen? Doe er wat aan voordat je klachten krijgt

De meest voor de hand liggende reden om van je spataderen af te willen, is omdat het niet fijn voelt om daar mee rond te lopen. Maar afgezien van esthetische redenen is het ook om gezondheidsredenen van belang om snel van die spataderen af te komen. Daarmee voorkom je namelijk verdere klachten. Als je te lang met spataderen blijft rondlopen, kun je last krijgen van een aderontsteking. Hierdoor wordt de huid rood, hard en pijnlijk. Ook kun je andere huidklachten krijgen, zoals eczeem. Volop reden dus om er tijdig wat aan te laten doen.

Wil je weten welke verzekering voor jou in 2024 de beste optie is? Check het hier!

Waar je nog wel even op moet letten

Zorgexpert Bas Knopperts liet al weten dat je een aanvullende verzekering nodig hebt om spatadertherapie van je zorgverzekering vergoed te krijgen. Deze vergoeding valt dan  onder de categorie alternatieve/complementaire geneeswijzen. “Het gaat hier om een vergoeding vanuit je aanvullende verzekering. Daarom is je eigen risico hierbij niet van toepassing”, zo zegt Bas. Dit houdt dus in dat je hier niet de eerste 385 euro zelf moet betalen. Wel is het van belang dat je naar de juiste zorgverlener gaat, zo zegt Bas van Independer: “Let er op dat de therapeut aangesloten is bij de Vereniging van Spatadertherapeuten (VvS) of bij de Stichting Complementair Aanvullende Therapeuten.” 

Health
  • Getty Images