Wandeltip 2: op pad met Katja en Freek

Wandeltip 2: op pad met Katja en Freek

Hoofdredacteur Claudia, zelf wandelfanaat, tipt de plekken waar je in de leegte kunt wandelen. Zoals het Rondje Marken

Wandelen mag nog steeds. Mits – en dat zeggen we er heel nadrukkelijk bij - je op gepaste afstand blijft, minimaal 1.5 meter. Houd je daar aan.

Freek van Noortwijk sleepte zijn Katja Schuurman mee naar ‘Het Paard van Marken’ voor een fijne wandeling. Kijk maar naar Katja’s Instagram: 

Het ligt vlakbij hun huis in Uitdam. Katja: “De vuurtoren die op een steenworp afstand van ons huis ligt, maar die ik ondanks de enorme aantrekkingskracht wegens allerlei romantische beelden en gedachten bij deze plek, nog nooit had bezocht. Wat zo’n crisis al niet aan mogelijkheden biedt! Resultaat: desillusie. Het is een lelijke ding. Rommelig.

Pluspunt: Dat wandelen is heerlijk! Beweging + frisse lucht = blij (Liefde voor iedereen).”

Ik vind de vuurtoren wel mooi. Benieuwd wat jij er van vindt?

Oordeel zelf, en loop deze 10 kilometer lange ronde.

Holland for beginners noem ik het ook wel. Onvervalst Nederlands landschap waar de wind over je heen jaagt, lege (!) weilanden, je eindeloze wateren ziet, en on top of ook nog getrakteerd wordt op klederdracht toe (wat ik in deze tijd van sociale quarantaine natuurlijk niet kan beloven).

Het cyclische gegeven dat de cirkel rond is, is nergens meer bewaarheid dan op dit ronde eiland. Linksom- of rechtsom, iets anders is er niet. Rondje rond de kerk zou je deze route ook wel kunnen noemen.

Voor mij is dat hoogmisgebouw dus ook de plaatselijke vuurtoren. Een markant wit pand in 1839 gebouwd op het fundament van een vierkante vuurbaak. Deze toren is overigens ook alleen maar bereikbaar te fiets of te voet.

Ik zeg: te voet, want dan pak je meteen deze leuke wandelroute, startend en eindigend aan het begin van Marken (na de weg die het verbindt met vasteland). Je loopt op de oude zeedijk, en komt langs kleurige houten buurtjes – op terpen gelegen – waar je je prima kunt voorstellen hoe het visserijleven honderd jaar geleden er uit zag. Verdwalen kan niet, de dijk blijft keurig tien kilometer lang heten ‘Wandelroute rond Marken over de Dijk’. Waarom moeilijk doen als het zo simpel kan?

Je kunt deze wandelroute verlengen door nog even over de strekdam te paraderen, van waaruit verderop Volendam als een witte diva ligt te shinen.

Doen: Als je Gerrit Hiemstra-achtige weerverbazingen wilt delen. De wolken, de zon, vergezichten, het verandert continu als een schilderij. Ook wonderlijk: in de verte zie je continu de Pontsteiger liggen, dat markante gebouw in Amsterdam.

Laten: Als je van bomen en beschutting houdt. Dat is er hier gewoon niet.

Nog even praktisch

Lengte: 10 km, 2 uur wandelen voor de hele ronde.

Gebied: Marken. Het voormalige eiland. Te bereiken via die ene toegangsweg, de zeedijk, kunstmatig aangelegd.

Parkeren: In het dorp of in de berm bij het start/eindpunt van deze route.