Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom de HIIT workout een efficiënt blijvertje is

Waarom de HIIT workout een efficiënt blijvertje is: een half uur High Intesity Interval Training staat gelijk aan meer dan een uur hardlopen.

vrouw fitness planking HIIT

Een half uur High Intesity Interval Training (HIIT) staat gelijk aan meer dan een uur hardlopen.

HIIT is pittig, maar toch al een tijd erg populair, voornamelijk vanwege de efficiëntie ervan: met een training van minder dan een half uur bereik je al vele gezondheidsvoordelen. Bovendien kun je het gewoon thuis doen.

Korte inspanning, kort ontspanning

"Het is toegankelijk voor bijna iedereen, van beginners tot gevorderden", zegt personal trainer Hidde Lameijer tegen HLN. "Je spant je voor korte periodes maximaal in en neemt daartussen korte periodes rust. Je doet een oefening bijvoorbeeld 30 seconden lang op maximaal vermogen om daarna 15 seconden te rusten tot je weer aan de volgende begint."

Eigen niveau

En het fijne is: iedereen kan op zijn eigen niveau beginnen. "Als je net begint met HIIT is het belangrijk om het lichaam eerst even te laten wennen aan de intensiteit. Schroef die daarna langzaam op."

Een training kost maar weinig tijd, ideaal als je druk bent. "Een goede HIIT-sessie duurt tussen de 20 en 40 minuten. Kan je langer doorgaan? Dan ben je waarschijnlijk niet hard genoeg aan het werken."

Boost vetverbranding 

HIIT geeft een boost aan de vetverbranding. "Eén HIIT-sessie is vergelijkbaar met een uur tot anderhalf uur hardlopen, als je kijkt naar de vetverbranding. Bovendien verbeter je met HIIT heel snel de hart- en longfunctie door die maximaal uit te dagen", aldus Lameijer.

Snel wat fitter

Verder wijzen studies uit dat HIIT de bloeddruk en cholesterol verlaagt, de insulinegevoeligheid verbetert en helpt om af te vallen. "Voor patiënten met bijvoorbeeld hartproblemen kan HIIT een goede toevoeging zijn aan de behandeling. Ook kan het handig zijn voor wie snel wat fitter moeten worden voor een operatie, om de kans op complicaties te verminderen", zegt sportarts Arjan Kokshoorn van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Mocht je het ook eens willen proberen, dit is een fijne.

En deze is prima als je een beginner bent.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images