Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom dansen écht gelukkig maakt

Als je alle voordelen van dansen op een rij zet, weet je meteen wat jouw nieuwe hobby gaat worden (als het dat nog niet was). 'Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn', zei Nietzsche. En hij had gelijk omdat we een natuurlijk instinct hebben om het ritme van muziek te volgen. Kijk maar na...

Waarom dansen écht gelukkig maakt

Als je alle voordelen van dansen op een rij zet, weet je meteen wat jouw nieuwe hobby gaat worden (als het dat nog niet was).

'Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn', zei Nietzsche. En hij had gelijk omdat we een natuurlijk instinct hebben om het ritme van muziek te volgen. Kijk maar naar kinderen die spontaan in hun handen klappen als ze een liedje horen dat ze leuk vinden. Dat heeft te maken met onze behoefte om te communiceren en onze emoties uit te drukken door beweging en ons lichaam. 

Universele taal

Er bestaat geen twijfel over dat muziek een universele taal is en dat vrijwel iedereen in staat is om het te waarderen en ervan te genieten. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen uit verschillende culturen emotioneel op dezelfde manier reageren op verschillende soorten muziek. Dus is het geen toeval dat antropologische studies aantonen dat groepen meer overlevingskansen hebben als ze een gemeenschappelijke dans hebben en in staat zijn om hun gevoelens al dansend te delen. 

Sociale lijm

Muziek en dans dienen niet alleen als sociale lijm, maar zijn ook erg goed voor onze fysieke en mentale gezondheid. Recente studies lieten zien dat de sleutels tot geluk en tevredenheid op de dansvloer te vinden zijn. 

In 2013 deden psychologen van de universiteit van Örebro een experiment met tieners die leden aan angst, depressie en stress, met psychosomatische symptomen als nek- en rugpijn. De helft van deze groep werd gevraagd om twee danslessen per week te volgen, terwijl de rest gewoon in hun dagelijkse routine bleef. Na twee jaar waren de klachten van de tieners die de danslessen waren blijven volgen (waarbij de nadruk meer lag op bewegen dan op prestatie) afgenomen, terwijl ze zich ook gelukkiger zeiden te voelen.

Minder negatief

Bij een andere studie aan de universiteit van Derby werkten psychologen met depressieve mensen. Deze mensen kregen salsa lessen voor een periode van negen weken. Ze begonnen zich na vier weken beter te voelen en na afloop zeiden ze dat ze minder negatieve gedachten hadden, zich beter konden concentreren en zich vrediger en kalmer voelden. 

Niet alleen therapeutisch

Maar dansen werkt niet alleen geweldig therapeutisch, een andere studie liet zien dat het ook een heel positief effect heeft op ons dagelijkse leven. Australische onderzoeker interviewden 1.000 mensen en ontdekte dat degenen die dansten zich niet alleen gelukkiger voelden, maar dat ze ook tevredener waren met hun leven, in het bijzonder met hun relaties, gezondheid en de doelen die ze over de jaren hadden bereikt. 

Als we dansen komen er in onze hersenen endorfines vrij, dat zijn hormonen die neurotransmitters kunnen triggeren waardoor gevoelens van comfort, ontspanning, plezier en kracht ontstaan. Muziek en dansen activeren niet alleen de zintuiglijke en motorische circuits in onze hersenen, maar ook het pleziercentrum. 

Dubbel plezier

Neurowetenschappers aan Columbia University zeggen dat als we op het ritme van muziek bewegen de positieve effecten nog versterken. Als je optimaal wilt profiteren, zorg dan dat je je bewegingen synchroniseert met de muziek, dat verdubbelt je plezier. Toch kan de magie van dansen niet simpel teruggebracht worden tot chemie van ons brein. Dansen is ook een sociale activiteit die ons verbindt met anderen en ervoor zorgt dat we nieuwe mensen leren kennen. En dat heeft ook een positief effect op onze mentale gezondheid.

En bovendien: als we bewegen, ontspannen onze spieren op de muziek, waardoor we de dagelijkse spanningen los kunnen laten, in het bijzonder diepe spierspanning.

David Bowie zong het al: Lets' dance...

Bron: Psychology Spot

Beeld: Unsplash/Tim Gouw

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in