Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ultrabewerkt voedsel is nóg ongezonder dan werd gedacht

Denk nog even na voor je die proteïnereep naar binnen werkt: ultrabewerkt voedsel is nóg ongezonder dan werd gedacht.

Selection of food high in sugar, copy space

Ultrabewerkt voedsel levert een fors hoger risico op hoge bloeddruk en hart en vaatziekten op, volgens twee grote studies die volgens de European Society of Cardiology een wake-up call voor iedereen zouden moeten zijn. De society trok die conclusie op een congres in Amsterdam.

Wat is ultrabewerkt voedsel?

Bij ultrabewerkt voedsel moet je denken aan ontbijtgranen, proteïnerepen, limonade, kant-en-klaar maaltijden, snoep, snacks en fastfood, maar ook vleesvervangers en andere samengestelde producten. Deze bevatten vaak veel meer suiker, zout en vet dan goed voor je is, plus smaak- en kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Wereldwijd is de consumptie van dit soort eten de laatste jaren enorm toegenomen, wat volgens cardiologen tot 'een vloedgolf aan ellende' zal lijden.

Grote kans op nare ziekten

De eerste studie volgde 10.000 vrouwen gedurende vijftien jaar. Degenen die naar verhouding het meeste ultrabewerkte voedsel aten, liepen 39% meer risico om hoge bloeddruk te ontwikkelen. Hoge bloeddruk kan leiden tot hartkwalen, aneurysma's, nierziekten en vasculaire dementie.

De tweede studie was een meta-analyse van meer dan 325.000 mannen en vrouwen. Deze wees uit dat degenen die het meeste bewerkte voedsel aten 24% meer kans hadden op hartkwalen zoals een hartaanval, beroerte en angina.

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat ultrabewerkt eten een link heeft met overgewicht, diabetes type 2 en kanker.

Ook biologisch kan bewerkt zijn

De meeste mensen weten echt wel dat hotdogs, donuts, koeken, worstenbroodjes, hamburgers en ander fastfood niet gezond is, maar het lastige is dat eten dat wél gezond lijkt – kant-en-klare volkoren sandwiches, proteïnedrankjes, soep, low-fat yoghurt – tot ultrabewerkt voedsel kan horen, zelfs als er biologisch, organisch of fair trade opstaat. Marketing speelt een grote rol in je foppen dat je goed bezig bent - er is voor de consument soms geen touw aan vast te knopen. 

Te vergelijken met roken 

'Er is nu doorslaggevend bewijs dat deze producten ontstekingen in de darmen kunnen veroorzaken, je hongergevoel kunnen verstoren, de hormoonbalans in de war kunnen brengen en voor veel andere effecten kunnen zorgen die het risico op hart- en vaatziekten en andere ziekten kunnen verhogen op dezelfde manier als roken dat doet,' zegt Dr Chris van Tulleken, een van de leidende experts op het gebied van ultrabewerkt eten en schrijver van Ultra Processed People.

Wat is dan wél gezond?

De simpelste manier om gezonder te eten is vooral zelf te koken, met verse ingrediënten en kruiden. Eet veel planten, veel vezels en voldoende fruit. Eet weinig vlees en als je vlees eet, eet dan zo mogelijk biologisch en geen worst, gepaneerd of gemarineerd spul of ander bewerkt vlees. Eet geen smaakjesyoghurt, maar naturel yoghurt en maak 'm zelf op smaak met fruit. 

Je hoeft echt niet zelf je brood te bakken, het volkoren van de bakker is prima. Maar eet liever geen afbakbroodjes. Gouden regel: hoe minder ingrediënten op het etiket, hoe beter en kijk uit met voeding waar ingrediënten opstaan die je niet kunt uitspreken.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images/iStockphoto