Tik met Pasen gerust een eitje (of twee)!

Tik met Pasen gerust een eitje (of twee)!

Drie prangende vragen over Het Paasingrediënt.

Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Het eten van 2-3 eieren per week past in een gevarieerde voeding, volgens de huidige richtlijnen. 

Tik met Pasen gerust een eitje (of twee)!

Die 2-3 eitjes mag je tijdens de paasdagen tegelijk verorberen. Het Voedingscentrum adviseert wel de rest van de week dan geen eieren meer te eten.

Wat zit erin?

Eieren zitten vol hoogwaardige voedingsstoffen. Ze bevatten vooral eiwit en vet, en een kleine hoeveelheid koolhydraten. De dooier bevat het grootste deel van het eiwit en vetten.

Tik met Pasen gerust een eitje (of twee)!

Er zit vooral onverzadigd vet in de dooier. Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink. Door het eiwit, ijzer en vitamine A, B2, B12 zijn eieren een goede vegetarische keuze.

Hoe zit het nu met het cholesterol?

In de eidooier zit cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt, maar er zijn nogal wat onderzoeken die dat nuanceren. Uit een nieuw grootschalig onderzoek dat onlangs verscheen in het gezaghebbende British Medical Journal) blijkt dat er geen verband is tussen veel eieren eten en het risico op hartproblemen.

Tik met Pasen gerust een eitje (of twee)!

Voor deze studie werden gezonde mannen en vrouwen gedurende 32 jaar gevolgd. Zij aten allemaal één tot zeven eieren per week. Mensen die meer dan één ei per dag consumeerden, liepen overigens wel meer risico, maar die groep at ook meer rood vlees en had gemiddeld meer overwicht. Verzadigde vetten in snacks, gebak en volle zuivel brengen veel meer risico's met zich mee voor het cholesterolgehalte dat dat beetje verzadigd vet in een eidooier.

Wat doe je beter niet met een ei?

Door de proteïnerage is het hip om omeletten te bakken van alleen het eiwit.

Tik met Pasen gerust een eitje (of twee)!

Dat is heel zonde van de voedingswaarde, het is echt de dooier waarin de voedingsstoffen zitten.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in