Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Temple Food: must-see voor liefhebbers van eten met een goed verhaal

Vanaf vandaag vier avonden achter elkaar Temple Food, must-see voor liefhebbers van eten met een goed verhaal!

Temple Food

Temple food wint enorm aan populariteit: het is vegan, lokaal, duurzaam en in lijn met de slow food trend. Tijdens een road trip langs boeddhistische tempels in Zuid-Korea ontdekken Alain Caron en Emma de Thouars dat temple food niet alleen over smaak, geur en textuur gaat, maar ook over je innerlijke gesteldheid, je bewustzijn.

.

In de tempels leren ze dat geen enkel ingrediënt op zichzelf staat. Elke hap is een verzameling voedingsstoffen uit het universum, inclusief de werkkracht van de boer en de mindset van de kok. Van alle boeddhistische tempelkoks in Zuid-Korea dragen er slechts vier de titel masterchef.

.

Alain en Emma bezoeken deze meesterkoks in hun kloosters. De vier vormen van lijden uit het boeddhistische gedachtengoed – geboorte, veroudering, ziekte en sterven – zijn de thema’s van de vier afleveringen van deze culinaire bezinningsreis.

Temple Food is te zien vanaf maandag 8 mei, om 19.55 uur dagelijks bij de Boeddhistische Blik, KRO-NCRV op NPO 2

Maandag 8 mei, 19.55 uur: Geboorte

In de eerste aflevering zijn Emma en Alain bij Sunjae Sunim. Zij hoorde van moeders dat kinderen tegenwoordig niets meer lusten. Daarom is ze kinderen kookles gaan  geven. Omdat de kinderen zelf de ingrediënten verzamelen en hun gerechten bereiden, brengt het hun eetlust terug. In de tempelkeuken, waar aandacht en respect de belangrijkste ingrediënten zijn, bereiden Sunjae, Emma en Alain enkele heerlijke gerechten.

Dinsdag 9 mei, 19.55 uur: Ouderdom

Emma en Alain worden geconfronteerd met hun denken over verouderen. Zou je met een uitgebalanceerd dieet de veroudering kunnen vertragen? Ze ontmoeten de beroemde Gheyo Sunim, die hen tijdens het koken uitlegt dat ouder worden een proces is waarin je de flow van de natuur volgt. Innerlijk komen we steeds meer in balans met de wereld om ons heen. Puur, simpel eten ondersteunt dat proces.

Woensdag 10 mei, 19.55 uur: Ziekte

Emma en Alain bezoeken Daehan Sunim in de Guam Suam tempel. Zij doet er onderzoek naar de relatie tussen gezondheid en eten. Ze weet hoe geneeskrachtig een evenwichtig dieet kan zijn. Zo is ze met bewust en gezond eten goed hersteld na een tumoroperatie. Na een dag koken en meditatie met Daehan begrijpen Emma en Alain de kracht van simpele, natuurlijke ingrediënten. Sommige stimuleren de gezondheid, zoals kimchi dat ze ‘beter dan 1000 groenten’ noemen, maar andere, zoals knoflook en vlees, geven ons juist stress.

Donderdag 11 mei, 19.55 uur: Sterven

Emma en Alain ontmoeten Jeokmoon Sunim, de enige mannelijke temple food masterchef. Hij heeft ook een wetenschappelijke studie gedaan naar temple food. Samen maken ze een lotusgerecht dat de overgang van leven naar dood representeert. De lotusstam wordt gevuld met vijf soorten verschillend gekleurde rijst. Iedere kleur heeft een betekenis, net als de negen gaten van de lotusstam. Ondertussen vertelt Jeokmoon over de relatie tussen eten, lijden en de dood en de parabel van de stervende monnik die zijn lichaam als voedsel aan de natuur teruggaf en zijn eigen graf in zijn knapzak meedroeg.

Over de makers

Emma de Thouars is kookboekauteur, columnist en podcasthost met een voorliefde voor rijst en daarmee Aziatische keukens. Daarover schreef ze vier boeken: Amazing Asia, Emma’s Amazing Asia Vega, Tofu (Zilveren Kookboek 2022) en Noedels, dat 30 mei verschijnt. Emma schijft een maandelijkse receptencolumn voor PS Het Parool en presenteert met haar eetvrienden Marieke en Brian de wekelijkse podcast Opscheppers. Op Instagram deelt zij vanuit haar keukentje vrolijke receptfilmpjes en tips.

Alain Caron, bekend van tv-programma’s zoals Masterchef en BinnensteBuiten, is een culinair expert die met gedegen kennis en aanstekelijk enthousiasme zijn liefde voor de gastronomie overbrengt. Hij werd geboren in Parijs, maar woont al ruim veertig jaar in Nederland. Hij diende als cuisinier in sterrenrestaurants, interviewde bijna iedere beroemde chef-kok op aarde en schreef vele kookboeken. Voor zijn bijdrage aan de Nederlandse gastronomie ontving Caron de Diamant Award. Met zijn vrouw Roel en zonen David en Tom runt hij in Amsterdam vier restaurants: Café Caron, le Petit Caron, De Gouden Reaal en Cantine de Caron.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images