Projectje: maak je eigen gembershots

Projectje: maak je eigen gembershots

Een betere weerstand willen we op dit moment allemaal. Zo maak je thuis gezonde gembershots.

Culinair redacteur Claudia: Misschien bestel je ze soms wel eens: gembershotjes voor een extra weerstandsboost in de wintermaanden, of als je denkt dat je een verkoudheidje onder de leden krijgt. Maar even naar de winkel ga je nu niet, en die weerstandsboost willen we tot diep in de zomer wel. De oplossing: zelf de keuken in met een paar simpele ingrediënten.

Wat je nodig hebt voor 1,5 liter:

- circa 500 gram gember

- vijf à zes citroenen

- kurkumapoeder (geelwortel)

- agavesiroop

Projectje: maak je eigen gembershots

Hoe je het maakt:

- Hak de gember (ongeschild) in een keukenmachine zó fijn dat hij vocht loslaat. Doe in een pan met zware bodem, samen met anderhalve liter water. Breng aan de kook. Laat als het water kookt ongeveer 45 minuten zachtjes pruttelen zodat het vocht ongeveer halveert.

- Knijp de citroenen uit en meng met agavesiroop naar smaak: voor een vrij zuur, pittig shotje gebruik je ongeveer 50 ml agavesiroop en zo'n 150-200 ml citroensap. Houd je van zoet, gebruik dan meer agavesiroop. Meng een theelepeltje kurkuma door het mengsel en laat staan.

- Zeef het gemberwater in een grote kom met maatvermelding. Voeg daaraan het citroen/siroopmengel toe. Is het minder dan 1,5 liter dan kun je aanlengen met water.

Zet je gembershots koud en drink elke ochtend een shotglaasje voor je ontbijt, of wanneer je een boost nodig denkt te hebben. De shots zijn twee weken gekoeld te bewaren.

Projectje: maak je eigen gembershots

Beeld: Claudia Witteveen

Geen nieuwe NOUVEAU meer te koop in de winkel? Geen nood, je kunt het nieuwste nummer ook los bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten!