Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Proesten en kriebelogen? Het kan zomaar hooikoorts zijn (nu al...)

Zachte winter, vroeg pollenseizoen: als je het gevoel hebt dat je je ogen wel wilt uitkrabben, dan kan dat zomaar te danken zijn aan de hazelaar en els die al bloeien.

Proesten en kriebelogen? Geen paniek, het kan hooikoorts zijn (nu al...)

Zachte winter, vroeg pollenseizoen... 

Niezen, kuchen, traanogen en niet helemaal lekker? In deze tijd denk je bij alles meteen aan griep, een hevige verkoudheid of covid-19, op te lopen in diverse varianten. Je hebt vast nog wel een thuistest liggen om dat laatste even te checken.

Ben je niet besmet, dan kan het een gewoon verkoudheidsvirus of griep zijn. Heb je geen koorts of verhoging, maar wel een loopneus en het gevoel dat je je ogen wel zou willen uitkrabben, dan zou het wel eens hooikoorts kunnen zijn. 

Mensen met een pollenallergie kunnen nu al behoorlijk last hebben van niesbuien, kriebelhoest, een drupneus en branderige en jeukende ogen. Ook vermoeidheid en hoofdpijn kunnen voorkomen.  

Het is nog vroeg in het jaar, maar door het zachte winterweer staan de hazelaars en elzen in bloei, waardoor er al veel pollen in de lucht zitten. Ben je daar gevoelig voor, dan verklaart dat het feit dat je steeds in je ogen wilt wrijven (niet doen, wordt het alleen maar erger van). Wat kun je nu meteen doen om toch een beetje menselijk door het leven te gaan?

  • Slik antihistamine-tabletjes (Reactine, Allerfree of een vergelijkbaar huismerk), die zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist. Goed om te weten: blijf ze slikken tot de plant of boom waar je last van hebt is uitgebloeid.
  • Als je toch bij de drogist bent: oogdruppels tegen de jeuk, zoals Pollinsan, bijvoorbeeld.
  • Moet je een lange rit maken, sluit dan de blowers in de auto.
  • Hoe lekker het ook is met het raam een stukje open te slapen, in dit geval hou je het beter dicht.
  • Een beetje vaseline in de neusgaten smeren vangt een deel van de pollen op zodat er minder op het neusslijmvlies terecht komen.
  • Buiten een zonnebril dragen beschermt je ogen deels tegen rondzwevende pollen en bij gebrek aan zon zie je er meteen reuze Greta Garbo uit.
  • Kom je van buiten naar binnen, neem dan even je ogen en neus af met een vochtige tissue. 
  • Spoel 's avonds even je haar uit of was het. Haar vangt veel pollen, die komen op je kussen terecht en daar lig je dan 's nachts met je gezicht in - dat helpt niet.  
  • Het is even oefenen, maar het helpt wel om pollen te verwijderen: de neus spoelen met lauw, iets zout (3 tl zout op 1 liter) water, bijvoorbeeld met een neti-pot.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in