'Overgang? Wees niet bang voor hormoontherapie'

'Overgang? Wees niet bang voor hormoontherapie'

Je krijgt meer hormonen binnen met de pil.

De een zeilt er doorheen ('Overgang? Welke overgang?'), de ander raakt zichzelf helemaal kwijt door slapeloosheid en andere meno-klachten. 'Je moet er doorheen' is vaak nog het motto, maar eigenlijk slaat dat nergens op, want er is best iets te doen om al die malaise draaglijker te maken.

"Met voeding, beweging en ontspanning kom je vaak een heel eind," zegt Cathérine van Heest, oprichter van Care for Women, een organisatie voor vrouwen met hormonale klachten, in het AD. "Onze Care for Women-specialisten zien vrouwen gemiddeld twee tot drie keer bij een consult, daarna hebben ze hun leven weer op de rit.’’

Ook Dorenda van Dijken, gynaecoloog van het OLVG in Amsterdam, ziet  vrouwen binnen enkele weken opknappen met hormoontherapie: "Na drie maanden voelen ze zich als herboren. Ik ben mezelf weer, zeggen ze dan.’"

Wees dus niet bang voor hormoontherapie. "Het is jammer dat nog steeds veel mensen denken dat je daar kanker van krijgt," zegt Van Dijken. "Maar als je de anticonceptiepil slikt, krijg je meer hormonen binnen. In Nederland maakt 5 procent van alle vrouwen gebruik van hormoontherapie tijdens de overgang, in het buitenland is dat zelfs wel 25 tot 40 procent. Terwijl het effect enorm kan zijn. Vrouwen zeggen letterlijk tegen me: Eindelijk is de zon weer gaan schijnen."

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in