Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Op gewicht blijven tijdens de overgang, hoe doe je dat?

'De menopauze is geen pauze, het is een nieuw begin.' In de overgang wordt je stofwisseling trager door omdat je oestrogeenspiegel keldert. Dat is de reden dat je aankomt, ook als je net zoveel beweegt en eet als eerst. En dat is al vervelend genoeg zonder dat mensen die (nog) niet in de menopauz...

Op gewicht blijven tijdens de overgang, hoe doe je dat?

'De menopauze is geen pauze, het is een nieuw begin.'

In de overgang wordt je stofwisseling trager door omdat je oestrogeenspiegel keldert. Dat is de reden dat je aankomt, ook als je net zoveel beweegt en eet als eerst.

En dat is al vervelend genoeg zonder dat mensen die (nog) niet in de menopauze zijn daar dingen over gaan roepen. 

Dat je minder verbrandt is al vervelend genoeg, maar het vet verzamelt zich ook vaak meer dan eerst rond je middel en op je buik. En daar is het schadelijker dan op je heupen en dijen, die je als de 'graanschuren' van je lijf kunt beschouwen. Maar waar het ook zit: te veel vet geeft een hoger risico op hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Nu valt het niet mee om minder / anders te eten en meer te bewegen als je je brak van je muitende hormoonhuishouding door de dagen sleept en een zak chips met chocolade voor toe het enige hoogtepunt van je dag is. Daar komt bij dat het meestal niet alleen die hormonen zijn die je parten spelen.

"De hormonen brengen je uit balans, maar er zijn ook externe factoren," zegt Joyce van Stralen, verpleegkundig overgangsconsulent, in de NRC. "Werkstress, mantelzorg voor ouders, geldzorgen – je moet de oorzaken in beeld hebben om goed voor jezelf te kunnen zorgen."

Tegelijkertijd kun je niet alles in één keer veranderen, dat geldt ook voor wat je eet. Van Stralen ziet bij haar cliënten alle diëten langskomen, meestal met weinig succes. Op de lange termijn, zegt ze, leveren kleine stapjes meer op. "Begin eens met zes weken geen cola drinken." Ofwel: zoek naar kleine ingrepen, die goed in jouw leven passen. Voor de rest van je leven. "De menopauze is geen pauze", zegt Van Stralen. "Het is een nieuw begin."

En hoe kun je nu het beste eten in de overgang? Linksom of rechtsom kom je altijd weer uit bij het mediterrane dieet. Ofwel veel groenten, peulvruchten en fruit, gezonde vetten uit olijfolie, af en toe een visje,  noten en zaden, volkoren granen en weinig vlees. Zeer matig met pizza en pasta. Vermijd bewerkte en kant-en-klaar producten en kook zelf. Het is niet spannend, maar wel effectief: een goed gevoed lichaam kan alle veranderingen in de overgang veel beter aan.

Wat is er vandaag te doen in de Week van de Overgang?

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in