Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ontsmetten met UV-C licht, hoe werkt dat?

Bliksemsnel alles schoon met lamp, handig! Corona mag dan nu even de baas spelen over de wereld, het is uiteindelijk ook maar een ordinair virus. Dat niet tegen UV-C straling in kan. Het wordt al meer dan veertig jaar gebruikt in ziekenhuizen en in de voedingsindustrie om te ontsmetten en is inte...

Ontsmetten met UV-C licht, hoe werkt dat?

Bliksemsnel alles schoon met lamp, handig!

Corona mag dan nu even de baas spelen over de wereld, het is uiteindelijk ook maar een ordinair virus. Dat niet tegen UV-C straling in kan. Het wordt al meer dan veertig jaar gebruikt in ziekenhuizen en in de voedingsindustrie om te ontsmetten en is interessant in coronatijden.

Het licht wordt gebruikt in luchtventilatiesystemen, maar je hebt ze ook in kleinere toepassingen voor particulieren. Zo'n UV-C lamp is bijvoorbeeld handig om toetsenborden en muizen die door meerdere mensen worden gebruikt snel te ontsmetten en met een 'hand-held' kun je ook makkelijk over een bureau gaan en over deurknoppen of je dashboard en stuur, om die te ontsmetten. Je houdt 'm op 2-5 cm afstand, binnen 10-20 seconden is alles gedesinfecteerd.   

Het UV-C licht, dat niet zichtbaar is voor het menselijk oog (en effectiever is dan een spray ? ), doodt 99,99% van alle bacteriën, schimmels, parasieten en virussen. Het vernietigt onder andere het DNA van ziekmakende micro-organismen, waardoor ze hun reproductievermogen verliezen. En een virus dat zich niet kan vermenigvuldigen, maakt minder slachtoffers. De gebruiksregels zijn simpel: gebruik UV-C licht niet op mens, dier of planten, schijn er niet direct mee in de ogen en hou de lamp buiten het bereik van kinderen.  

Er zijn speciale UV-lampen die ontsmettend werken, maar er zijn ook doosjes waar je pennen, mondkapjes, sieraden, brillen, je telefoon of tablet en andere voorwerpen in kunt leggen. Je zet de doos aan, hij werkt een kort programma af en klaar. Zoek op sterilisator en desinfectie /  UV-C light box of lamp, je hebt ze al vanaf zo'n twintig euro.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in