Mythe: acht glazen per dag!

Mythe: acht glazen per dag!

De zin en onzin van die acht glazen per dag.

Als het om gezondheid en anti-aging  gaat, gaan er zoveel ‘wijsheden’ in het rond: superfoods die veroudering kunnen afremmen, collageenpoeders die je huid jong houden, fit blijven door te detoxen: de een zegt dat het werkt, de ander niet.

Mythes alom, en sommigen daarvan willen we graag ontkrachten. Vandaag: die acht heilige glazen per dag.

Water is essentieel voor ons lichaam. Zonder water kunnen we niet leven. We hebben gemiddeld zo’n 1,5 à 2 liter vocht nodig per dag. Dat kunnen we uit water halen, maar ook uit thee, koffie, soep, fruit en groente. Bijna alles wat je eet bevat wel een beetje water.

Er wordt vaak gedacht dat extra veel water drinken gezond is omdat het afvalstoffen zou afvoeren en toxische bestanddelen zou verdunnen waardoor deze makkelijker uit het lichaam verwijderd kunnen worden. Ook wordt gezegd dat veel water drinken de kans op gal- en nierstenen verkleint. Daarom wordt er geadviseerd om acht glazen water per dag te drinken.

Mythe: acht glazen per dag!

Maar er is geen enkele wetenschappelijk bewijs dat acht glazen water op welk vlak dan ook bijdraagt aan een betere gezondheid. Glazen tellen hoeft dus niet. Ons lichaam is zo ingesteld dat het dorst krijgt wanneer het vocht nodig heeft. Als je daarnaar luistert krijg je voldoende binnen.

Uiteraard wordt het anders bij heel warm weer, langdurige fysieke inspanning, diarree en voor mensen op hoge leeftijd die niet meer voldoende op het dorstmechanisme kunnen vertrouwen. In dat laatste geval kun je ook naar de kleur van je urine kijken. Wanneer de kleur donkerder geel is, moet je meer water drinken.

Mythe: acht glazen per dag!

En voor je huid dan?

Een andere mythe is dat veel water drinken goed is voor de huid. Helaas is dat niet zo. Mensen die compleet zijn uitgedroogd hebben inderdaad een drogere huid en zien er ouder uit. Maar het is niet zo dat extra water drinken de huid soepel houdt of rimpels tegengaat. Water passeert het lichaam te snel om effect te hebben op de huid. Een vochtarme huid kun je niet herstellen door veel water te drinken.

Weer wat geleerd!

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in