Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Mondkapjes beschermen op een ándere manier dan je denkt

Hoera voor vochtigheid en snot! Hoe langer we met covid-19 zitten, hoe meer er bekend wordt over het virus en hoe je jezelf er het beste tegen beschermt. Dat doe je om te beginnen met afstand houden en handen wassen. Die twee hebben als prettige bijwerking dat er dit jaar geen griep is en ook bui...

Mondkapjes beschermen op een ándere manier dan je denkt

Hoera voor vochtigheid en snot!

Hoe langer we met covid-19 zitten, hoe meer er bekend wordt over het virus en hoe je jezelf er het beste tegen beschermt. Dat doe je om te beginnen met afstand houden en handen wassen. Die twee hebben als prettige bijwerking dat er dit jaar geen griep is en ook buikgriepjes nauwelijks voorkomen. We hebben een internist al horen zeggen dat het 'eigenlijk heel saai is'.

Dan de mondkapjes: toen die op moesten, was al duidelijk dat ze niet zozeer de drager beschermen tegen rondvliegende virusdeeltjes, maar eerder de omgeving van de drager beschermen tegen diens al dan niet besmette aërosolen.

Uit recent onderzoek blijkt nu dat ze ook je eigen immuunsysteem een handje helpen. Het gemiddelde huis-tuin-en-keuken-kapje houdt zoals gezegd niet echt briljant virussen tegen, maar zorgen wel voor dat de lucht die je inademt vochtiger is. En dat is goed nieuws.

Het plakkerige laagje op de slijmvliegen in de neus, mond en keel is je eerste defensielinie tegen virussen en bacteriën. Landen ze daarop, dan worden ze door piepkleine haartjes (cilia) in de keel gewerkt. Vandaaruit verdwijnen ze in de maag, waar ze geen schijn van kans hebben in het maagzuur.

Dit systeem werkt minder goed in de winter, want als het kouder wordt, kunnen die slijmvliezen minder goed vocht vasthouden. De hele neus-mond-keel-defensie verzwakt, een van de redenen dat verkoudheid- en griepvirussen met name in dit seizoen welig tieren.

Een mondkapje blijkt te helpen tegen die uitdroging, onderzochten Joseph Courtney en Ad Bax van het National Institute of Health in Maryland. Elke uitademing bevat wat vocht, die minidruppels blijven in het mondkapje hangen en worden weer ingeademd, waardoor de holtes minder uitdrogen. Hierdoor hou je een gezond percentage aan beschermend snot. Het werkt met alle mondkapjes, maar het beste met een gewoon wasbaar mondkapje van katoen.  

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in