Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'Maak de overgang bespreekbaar op je werk'

De Week van de Overgang is begonnen. Iedereen die nog nooit een opvlieger heeft gehad kan zich niets voorstellen bij de menopauze. En iedereen die erin zit, weet dat het de hel kan zijn. In de week van de overgang besteden we extra aandacht aan deze fase in je leven en hoe je die het beste doorko...

'Maak de overgang bespreekbaar op je werk'

De Week van de Overgang is begonnen.

Iedereen die nog nooit een opvlieger heeft gehad kan zich niets voorstellen bij de menopauze. En iedereen die erin zit, weet dat het de hel kan zijn. In de week van de overgang besteden we extra aandacht aan deze fase in je leven en hoe je die het beste doorkomt.

Thema: overgang & werk

In Nederland zijn ongeveer 1,6 miljoen vrouwen in de levensfase waar overgangsklachten een grote rol spelen. Overgangsklachten hebben een negatieve invloed op het werkvermogen van vrouwen. Nederlands onderzoek toonde aan dat vrouwen met ernstige klachten 8,4 keer meer kans hebben op een slechter werkvermogen. Vierendertig procent van de variatie in werkvermogen van vrouwen tussen de 44 en 60 jaar wordt verklaard door de variatie in overgangsklachten. Verminderd werkvermogen kan vervolgens leiden tot ziekteverzuim.

Standpunt Overgang en werk

Iedere vrouw heeft recht op een goede kwaliteit van leven, werk en zorg tijdens de overgang. De NVAB (beroepsvereniging voor bedrijfsartsen) wil de werkvloer overgangsvriendelijker maken, het welzijn en de gezondheid van vrouwen in deze leeftijdsfase verhogen en belemmering van werk door overgangsklachten zoveel mogelijk helpen beperken.

Zorgprofessionals, beleidsbepalers en werkgevers moeten zorgdragen voor een open, veilige en inclusieve werkvloer met betrekking tot de overgang. De bedrijfsarts is de aangewezen zorgprofessional om het voortouw te nemen in preventie van gezondheidsschade door de overgang. Dit standpunt is opgesteld namens de NVAB en de Dutch Menopause Society (DMS) in 2021.

Overgang in de spreekkamer

Voor vrouwen is het een verademing als ze weten dat wat hen vaak 'overkomt' zo rond hun 40-45e gewoon de overgang is. Als ze kennis hebben van deze levensfase kunnen ze zelf stappen ondernemen en die hulp zoeken die zij nodig hebben. Ook in de werksituatie kan door aandacht voor dit thema het werkvermogen worden behouden en verzuim voorkomen.Op dit moment zijn bijna 2 miljoen vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. Met de vergrijzing stijgt dit aantal alleen maar. Als vrouwen meer kennis hebben van de overgang, kunnen ze ook stappen zetten naar het (h)erkennen van klachten en die vervolgens aan te pakken.

Ook voor (zorg)professionals geldt dat ze voldoende kennis moeten hebben van deze levensfase, zodat ze vrouwen vanuit hun expertise kunnen ondersteunen of begeleiden op de werkvloer. De bedrijfsarts heeft hierin een belangrijke rol. Daarom is het thema van de week van de overgang in 2022 ' De overgang in de spreekkamer'. 

Lees er meer over op De Week van de Overgang

Misschien iets voor jou? 

  • Vandaag (11 april) om 11:00 op Instagram en om 12:00 of Facebook: Janny Hanegraaf van Permanent Mooi, over wenkbrauwen en uitstraling tijdens de overgang, in een gratis live spreekuur over wat wenkbrauwen met senioriteit, vitaliteit en geluksgevoel en hoe jij zelf je wenkbrauwen een boost kan geven.
  • Vandaag (maandag, 11 april) om 19.30 uur en dinsdag, 12 april, 19.30 uur kun je een gratis online masterclass Beter slapen tijdens de overgang volgen. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in