Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Laat eten blijkt tóch een dikmaker te zijn…

De Early Bird Special is zo gek nog niet! Maakt het uit wanneer je je avondeten eet? Volgens research van Harvard Medical School wel: tijdig aan tafel schuiven – zo tussen vijf en zes uur - helpt als je wat kilo's kwijt wilt. "Wie vier uur later eet, verbrandt minder calorieën en slaat meer vet o...

Laat eten blijkt tóch een dikmaker te zijn…

De Early Bird Special is zo gek nog niet!

Maakt het uit wanneer je je avondeten eet? Volgens research van Harvard Medical School wel: tijdig aan tafel schuiven – zo tussen vijf en zes uur - helpt als je wat kilo's kwijt wilt.

"Wie vier uur later eet, verbrandt minder calorieën en slaat meer vet op," aldus de onderzoekers.

Late eters hebben meer risico

Overgewicht kan leiden tot chronische ziektes zoals diabetes, kanker of andere aandoeningen. Het tijdstip waarop je eet, kan dat risico stevig intomen, blijkt uit de studie. "Eerder onderzoek toonde al dat laat eten geassocieerd wordt met een verhoogd risico op obesitas en met minder succes bij het afvallen," aldus hoofdonderzoeker en hoogleraar geneeskunde Frank Scheer. "We wilden uitzoeken  waarom laat eten dat risico precies verhoogt."

Vier uur eerder aan tafel

Scheer en zijn team deden een experiment met zestien patiënten met een hoog BMI. De ene groep kreeg een strikt schema met maaltijden in de vroege vooravond voorgeschoteld, rond 17:00. De andere groep kreeg dezelfde maaltijden, maar vier uur later op de dag. De laatste twee weken voor het onderzoek kregen de deelnemers ook slaap- en waakschema’s en volgden ze strikte, identieke diëten.

Er werd streng toegezien op het gelijk houden van omgevingsfactoren bij de deelnemers in beide groepen, zoals hun fysieke activiteit, hun slaap en de blootstelling aan daglicht. Tijdens het experiment werden hun honger, eetlust, bloedwaarden, lichaamstemperatuur en energieverbruik nauwkeurig gemonitord.

Wat blijkt? De onderzoekers merken op dat vier uur later eten een aanzienlijk verschil maakt voor het hongerniveau, de manier waarop we calorieën verbranden na de maaltijd én de manier waarop we vet opslaan.

Hoe dan?!

Later aan je avondmaal beginnen, heeft vooral een effect op de hongerhormonen leptine en ghreline. De leptinelevels, die ons een verzadigd gevoel geven, daalden sneller bij de deelnemers die later aten.

Dat betekent: wie laat eet, verliest sneller zijn verzadigd gevoel. Wie vroeg eet, blijft langer verzadigd én heeft minder kans om later op de avond nog aan de toastjes te gaan.

Nog een voordeel van vroeg aan tafel schuiven: sneller calorieën verbranden. Degenen die later op de dag aten, verbranden langzamer vet. Hun vetpercentage lag dus hoger. Kortom: het uur waarop je eet, beïnvloedt hoe je lichaam vet opstapelt en reguleert de hormonen die voor een hongergevoel zorgen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Cell Metabolism’.

"Deze studie toont de impact van laat versus vroeg eten", zegt Scheer. "In het experiment hebben we gekeken naar de calorie-inname, de fysieke activiteit, de slaap en de blootstelling aan licht. In het echte leven kunnen heel veel van die factoren worden beïnvloed door het tijdstip waarop iemand eet. En dat is dus beter zo vroeg mogelijk."

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in