Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kunstzon maakt openbare ruimte schoner

'Een plek waar we elkaar beter kunnen ontmoeten.' Kunstenaar, ondernemer, uitvinder en ontwerper Daan Roosegaarde ken je misschien van zijn lichtkunstwerken op de Afsluitdijk, het sprookjesachtige Van Gogh-Roosegaarde fietspad buiten Nuenen en zijn Smog Free toren, een enorm kunstwerk dat dient a...

Kunstzon maakt openbare ruimte schoner

'Een plek waar we elkaar beter kunnen ontmoeten.'

Kunstenaar, ondernemer, uitvinder en ontwerper Daan Roosegaarde ken je misschien van zijn lichtkunstwerken op de Afsluitdijk, het sprookjesachtige Van Gogh-Roosegaarde fietspad buiten Nuenen en zijn Smog Free toren, een enorm kunstwerk dat dient als fijnstofvanger.

Roosegaarde heeft nu weer iets nieuws bedacht: een coronakillende kunstzon. Because, why not? Urban Sun is geïnspireerd door het licht van de zon. Wetenschappers hebben onderzocht hoe een nieuw specifiek licht het coronavirus tot 99,9% veilig kan reduceren.

Even technisch: uit de resultaten blijkt dat 'far-UVC licht' met een golflengte van 222 nanometer het coronavirus veilig terugdringt, in tegenstelling tot traditioneel 254 nm UV-licht dat wel schadelijk is voor mensen. Urban Sun schijnt een cirkel van dit far-UVC licht om hiermee bijvoorbeeld een plein schoner te maken van het coronavirus, in combinatie met huidige overheidsregels.

Zo kunnen openbare plekken en evenementen zoals culturele festivals, sportevenementen, maar ook (school)pleinen in de toekomst 'beter worden gemaakt'. Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving zegt: "Ik vind het geweldig. Veel mensen zijn COVID19 moe en ik denk dat we moed nodig hebben om nieuwe oplossingen te vinden, om met elkaar in contact te komen, om wat intimiteit te creëren. Dat is wat Urban Sun doet."

Foto's (c) Studio Roosegaarde

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in