Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Is het hooikoorts of corona?

Help, ik heb niesschaamte! Het is ideaal hooikoortsweer: droog, warm en een windje, dat vanuit zuidelijke richting ook nog eens een zwerm pollen uit Frankrijk en België deze kant op brengt. Alsof we hier al niet genoeg last hebben van de els en de hazelaar, die erbij staan alsof ze voor drie jaar...

Is het hooikoorts of corona?

Help, ik heb niesschaamte!

Het is ideaal hooikoortsweer: droog, warm en een windje, dat vanuit zuidelijke richting ook nog eens een zwerm pollen uit Frankrijk en België deze kant op brengt. Alsof we hier al niet genoeg last hebben van de els en de hazelaar, die erbij staan alsof ze voor drie jaar tegelijk moeten bestuiven.

In tijden van hoestschaamte en niesvrees is het lastig dat de symptomen van hooikoorts en corona erg op elkaar lijken. Zo is een loopneus een typische klacht voor hooikoorts, maar kan het ook een van de eerste symptomen van een coronabesmetting zijn. Hetzelfde geldt voor de hooikoortsklachten niezen en hoesten.

Had je de afgelopen jaren rond deze tijd ook last van kriebelige ogen, een loopneus en niesbuien, neem dan een tabletje antihistamine (drogist). Worden de symptomen minder, of verdwijnen ze, dan is het vrijwel zeker hooikoorts en kun je het beste antihistamine blijven slikken tot het einde van het seizoen van de pollen waar je zo op reageert. Heeft antihistamine geen effect, dan moet je even langs de corona-teststraat.  

Nog een aanwijzing is de manier van niezen. "Je hebt niezen en niezen," zegt Huub Savelkoul, hoogleraar immunologie aan de Wageningen University & Research, bij de NOS. "Het klinkt hetzelfde, maar de oorzaak is anders. Als je hooikoorts hebt, stopt het niezen als de pollen uit je neus zijn. En als je corona hebt, zal je veel langduriger niezen."

Ook het verlies van reuk en smaak in beide gevallen voorkomen, maar is bij een allergie duidelijk te onderscheiden van een coronabesmetting: "Bij een allergie kan je je reuk verliezen omdat je neus verstopt zit. Maar na het gebruik van een neusspray zou je gewoon weer moeten kunnen ruiken", zegt Savelkoul.

Goed om te weten: je kunt ook op latere leeftijd, zonder ooit eerder last te hebben gehad, nog last van hooikoorts krijgen. Zoals je na jaren hooikoorts na de menopauze er ook zomaar van verlost kunt zijn, het is een wonderlijk fenomeen. Weet je op welke pollen je reageert, hou dan de pollenkalender in de gaten. Begin ruim van te voren al met antihistamine slikken en wacht niet tot je klachten krijgt, dan heb je er in de meest gevallen veel minder last van.

Doe je mee aan de grote Nouveau Enquête? Kost je maar 5 minuutjes en we verloten fijne beautypakketten als bedankje!