Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Intermittent Fasting blijkt niet de heilige graal om af te vallen

Niet wanneer je eet, maar wat je eet geeft de doorslag. Het is al een paar jaar een hype: intermittent fasting. Daarbij eet je bijvoorbeeld enkel tussen 12:00 en 20:00 en de rest van het etmaal niet. Maar ook 2 dagen per week heel weinig calorieën consumeren en de andere vijf normaal eten valt hi...

Intermittent Fasting blijkt niet de heilige graal om af te vallen

Niet wanneer je eet, maar wat je eet geeft de doorslag.

Het is al een paar jaar een hype: intermittent fasting. Daarbij eet je bijvoorbeeld enkel tussen 12:00 en 20:00 en de rest van het etmaal niet. Maar ook 2 dagen per week heel weinig calorieën consumeren en de andere vijf normaal eten valt hieronder.

Het is populair omdat het overzichtelijk en makkelijk vol te houden is, maar val je er echt serieus van af? Helaas…

Een jaar lang bestudeerden onderzoekers aan de Southern Medical University in Guangzhou (China) het effect van tijdsgebonden eten op gewichtsverlies. De resultaten daarvan werden afgelopen week gepubliceerd in New England Journal of Medicine.

En die liegen er niet om. “Conclusie: het heeft geen zin om in een beperkte tijdspanne te eten als je wil afvallen”, verklaart Dr. Ethan Weiss, dieetonderzoeker aan de Universiteit van California.

De Chinese onderzoekers volgden een jaar lang 139 mensen met obesitas. Aan de vrouwelijke participanten vroegen ze om per dag 1.200 tot 1.500 calorieën te eten. De mannen consumeerden dagelijks iets meer, zo’n 1.500 tot 1.800 calorieën.

Voor het onderzoek werden de deelnemers verdeeld in twee groepen. Een deel mocht slechts eten tussen 8 uur en 16 uur, terwijl het andere deel de hele dag door mocht eten. Alle deelnemers moesten ook elk stukje voedsel dat ze aten fotograferen en bijhouden in een voedseldagboek.

Beide groepen verloren doorheen het jaar wel degelijk gewicht. Al was er geen significant verschil op te merken tussen het gewichtsverlies van de tijdsgebonden groep en de ‘normale’ groep. Ook de middelomtrek, het lichaamsvet, de vetvrije massa en de bloeddruk waren in beide groepen doorheen het jaar hetzelfde.

Het is niet de enige studie die dezelfde conclusie trekt over intermittent fasting. Dr. Ethan Weiss, zelf een fervente aanhanger van de methode, bestudeerde het effect van tijdsgebonden eten al eens eerder. Hij vroeg aan 116 volwassenen om drie maaltijden per dag te eten, mét snacks als ze tussendoor honger hadden. Een andere groep kreeg de opdracht om tussen 12 uur en 20 uur te eten wat ze wilden en verder niet.

Het resultaat: de deelnemers zonder tijdslimieten verloren in 12 weken zo’n halve kilo. De deelnemers die aten binnen die bepaalde 8 uur, verloren maar een halve kilo meer. “Opnieuw geen significant verschil”, concludeerde Dr. Weiss. “Ik kon de resultaten zelf nauwelijks geloven en heb gevraagd om de data vier keer opnieuw te analyseren. Maar het klopte.”

De onderzoeken maken duidelijk dat het er niet toe doet wanneer je eet, maar wat je eet. Om af te vallen moet je, heel saai, minder calorieën eten dan je verbrandt. Oók binnen Intermittent Fasting.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in