Hoe je ouder wordt, heb je voor een groot deel zelf in de hand.
Je kent haar wellicht van het boek Eeuwig Houdbaar en van haar bevlogen spreekbeurten over gezond ouder worden: hoogleraar veroudering Andrea Maier (ze omschrijft het zelf liever als 'langlevendheidsgeneeskunde') heeft een missie. Dat is niet per se propageren dat mensen 150 jaar kunnen worden, maar wel dat je zelf veel kunt doen om aftakeling af te remmen.
Natuurlijk is veroudering omkeerbaar, zegt hoogleraar @AndreaBMaier. @HealthyLongeviT @NUSMedicine @VU_FBW https://t.co/BXt9HnC23g
— Andrea Maier (@AndreaBMaier) July 30, 2022
"Veroudering is een ziekte die je kunt behandelen," zegt ze in Trouw. "Als je ziet dat iemands suikerspiegel stijgt, kun je met veranderingen in gedrag en leefstijl de kans op diabetes verkleinen en zo iemands gezonde levensduur verlengen. Dat is van belang voor die persoon én voor de zorg in het algemeen. Een groot deel van de kosten gaat op aan ouderdomsziektes."
'Het begint ermee dat we af moeten van dat zwart-witdenken uit de reguliere geneeskunde'
Ze hoopt op een nieuwe kijk op de 'gebruiksschade' van levenservaring: "Het begint ermee dat we af moeten van dat zwart-witdenken uit de reguliere geneeskunde. Dat je gezond bent zolang je niet ziek bent. We moeten leren dat we ons lichaam moeten onderhouden. Net zo goed als je je auto regelmatig een grote beurt geeft en de olie ververst, moet je ook je lichaam in conditie houden."
Inzetten op preventie
"Dat kan met supplementen of medicijnen, maar het begint met een gezonde levensstijl. Ik vind het bijna onethisch om iemand met ouderdomsdiabetes of een versleten knie medicijnen voor te schrijven of een nieuwe knie te geven voordat je zo iemand hebt geholpen om meer te bewegen en gezonder te eten."
'Overstappen op een optimaal dieet levert enorme gezondheidswinst op'
"Met die levensstijl is veel winst te halen. Als de gemiddelde Nederlander van een westers dieet zou overstappen naar een optimaal dieet, gaat zijn gezondheid er enorm op vooruit. Een zestigjarige krijgt er dan gemiddeld zes jaar bij. Een tachtigjarige nog altijd drie jaar. Daar is veel wetenschappelijk bewijs voor."
Foto (c) ANP
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in