Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe ga je om met FOMA (Fear Of Missing Alcohol)?

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol of zelf alcoholvrij het nieuwe jaar ingaan. Maar hoe goed je voornemens ook zijn, het is logisch dat je ook twijfels voelt.

Cocktailparty

Heb je Dry January plannen? Lees dan eerst even dit!

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol of zelf alcoholvrij het nieuwe jaar ingaan. Maar hoe goed je voornemens ook zijn, het is logisch dat je ook twijfels voelt.

Ben je dan nog gezellig gezelschap? En zullen de anderen je niet raar vinden? Als je zo denkt, speelt FOMA (Fear Of Missing Alcohol) je parten.

Brr, januari...

Die is op zich best logisch. Januari is een koude, grauwe vrij vreugdeloze maand waarin een glas rood bij thuiskomt net even de scherpe randjes van de dag kan halen of je pubers wat minder hard binnen te laten komen.

Mafkees?

Misschien denk je ook wel dat een leven zonder alcohol saai en eentonig is. Dat het 't einde van je sociale leven is, dat je buitengesloten zult worden omdat mensen je niet gezellig meer vinden. Dat mensen je mafkees vinden of dat je een probleem met drank hebt. Of dat jij nu denkt dat zíj een probleem met drank hebben. Dat zijn allemaal FOMA-momenten. En daar is best iets aan te doen.

  • Denk niet te groot, zorg dat het te behappen is. Dus niet: 'Ik drink nooit meer', maar: 'Ik drink deze week niet'.
  • Koester je nuchtere primeurs: je eerste nuchtere week, etentje, feestje, borrel, bruiloft. Ga ze niet uit de weg, maar ga er heen en drink niet. Hoe vaker je niet drinkt, hoe meer je ontdekt dat je geen alcohol nodig hebt om je zelfverzekerd te voelen, dingen los te laten of je vrij te voelen. Het helpt dat je door niet te drinken je heel snel helderder gaat voelen – dat is een enorme boost.
  • Geen alcohol drinken is geen taboe meer. Voel je niet verplicht om het uit te leggen of smoesjes te verzinnen. Zeg gewoon iets als: 'Ik doe het even rustig aan' en begin over iets anders.
  • Zwak moment? Denk vooruit. Vraag jezelf af: hoe voel ik me over een uur als ik vanavond drink? Tegen het einde van de nacht? Morgen? Welke invloed zullen mijn humeur en productiviteit de komende dagen hebben? Eerlijke antwoorden op deze vragen zullen je helpen. 
  • Er is meer dan thee en spa rood. Verdiep je erin en er gaat een wereld voor je open aan mocktails, kruidenelixers en andere drankjes die je toch het gevoel geven dat je jezelf even verwent.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images