Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Even checken: wat wordt er vergoed aan hulp bij de overgang?

Met een aanvullende verzekering wordt hormoontherapie en een overgangsconsulent vaak wél vergoed, het is de moeite waard het uit te zoeken.

baarmoeder menopauze

Waar denk jij aan bij de overgang? Misschien zie je als eerst een beeld voor je van een vrouw die opvliegers krijgt. Maar wist je dat een kwart van alle vrouwen tijdens de overgang ook allerlei andere klachten krijgt die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren? Het is goed om daar voorbereid op te zijn. De overgang is namelijk een natuurlijke fase, waar iedere vrouw mee te maken krijgt. In dit artikel lees je hoe de zorgverzekering kan helpen bij overgangsklachten.

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens de overgang?

De meeste vrouwen gaan in de overgang als ze tussen de 40 en 60 jaar zijn. Om de overgangsfase makkelijker te maken is het eerst handig om te weten wat er nu eigenlijk in je lijf gebeurt. Tijdens deze periode staat je hele hormoonhuishouding op zijn kop.

Dat gaat niet ongemerkt. Denk aan opvliegers, hoofdpijn, stemmingswisselingen, slecht slapen en een laag libido. Maar je kunt ook last hebben van onregelmatig bloedverlies, vaginale droogheid, gewrichtspijn en depressieve gevoelens. Dat komt allemaal door de afname van de hormonen oestrogeen en progesteron. Je menstruatie wordt steeds onregelmatiger.

Gemiddeld 4 jaar na de start van de overgang heb je ook je menopauze. Dit is je allerlaatste ongesteldheid. De menopauze betekent helaas nog niet het einde van de overgang. Overgangsklachten kunnen in totaal zo’n 5 á 10 jaar merkbaar blijven, soms zelf langer. Sommige vrouwen hebben geluk. Zij merken maar korte tijd dat ze in de overgang zitten.

Houd de regie over je hormonen 

De klachten tijdens de overgang komen dus door de afname van hormonen. Sommige vrouwen hopen overgangsklachten onder controle te houden door de anticonceptiepil te (blijven) slikken. Dat werkt echter niet. Wel kun je kiezen voor hormoontherapie. De therapie helpt tegen vrijwel alle overgangsklachten, zoals opvliegers, haaruitval, vaginale droogheid, nachtzweten en stemmingswisselingen. Meestal verdwijnen de klachten na zo’n twee tot vier weken.

Tijdens hormoontherapie krijg je een dosis binnen die lager is dan de dosering in de anticonceptiepil. Ook krijg je andere hormonen binnen. De hormonen in de anticonceptiepil zijn namelijk synthetisch en bij hormoontherapie natuurlijk.

Independer zorgexpert Mirjam Prins: “Hormoontherapie wordt niet vergoed door de basisverzekering. Wel kan het vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering. Staat de overgang voor de deur? Kijk dan wat jouw zorgverzekeraar vergoed. Ook is het slim om te checken of een andere zorgverzekering misschien een betere dekking biedt.”

Samen sta je sterk(er)

Er gebeurt een hoop met je lichaam tijdens de overgang. Dit heeft ook effect op hoe jij mentaal in je vel zit. Praat er dan ook over met je omgeving. Ze zullen door je klachten waarschijnlijk wel door hebben dat de overgang is begonnen. Toch is het fijn om support en begrip te krijgen. Het is niet gek om ondersteuning nodig te hebben in deze fase.

Je kunt ook met een professional te praten. Independer zorgexpert Mirjam Prins: “Heb je advies nodig tijdens de overgang, of wil je graag met een expert praten over je klachten? Overgangsconsulenten zijn gespecialiseerd in de overgang. Tijdens een consult bespreek je jouw klachten en maken jullie een persoonlijk behandelplan. Let wel op: een bezoek aan een overgangsconsulent wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zijn er verzekeraars die de kosten vergoeden vanuit een aanvullende verzekering.”

Health
  • Getty Images