Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dry January is achter de rug, hoe nu verder?

Hoe langer je niet drinkt, hoe makkelijker het wordt. Stel, je hebt meegedaan aan Dry January en het volgehouden. Eénendertig dagen geen alcohol gedronken. Misschien ben je er klaar mee, maar misschien denk je ook wel: 'Het bevalt me, dit wordt mijn nieuwe lifestyle.' Gezondheidswinst Je lever en...

Dry January is achter de rug, hoe nu verder?

Hoe langer je niet drinkt, hoe makkelijker het wordt.

Stel, je hebt meegedaan aan Dry January en het volgehouden. Eénendertig dagen geen alcohol gedronken. Misschien ben je er klaar mee, maar misschien denk je ook wel: 'Het bevalt me, dit wordt mijn nieuwe lifestyle.'

Gezondheidswinst

Je lever en je lijf zullen blij zijn met die beslissing (meer dan zestig ziekten zijn gerelateerd aan alcoholgebruik), maar het is wel zaak een plan te maken, om er Dry 2021 van te maken. Bedenk bijvoorbeeld wat je gaat bestellen als de horeca weer open gaat. Er zijn tegenwoordig genoeg 0,0 alternatieven, mocktails en hippe frisdranken, maar het is handig je daar alvast even op te oriënteren.

Bedenk ook wat je gaat zeggen als er weer verjaardagen, feestjes en barbecues in de agenda staan. Omdat veel mensen meer met hun gezondheid bezig zijn, is geen alcohol drinken op zich niet meer zo raar. Er zullen echter altijd mensen zijn die er vragen over hebben of die het 'ongezellig' van je vinden als je niet mee doet.

Dit zegt meer over hen dan over jou, ga er niet over in discussie, maar zeg bijvoorbeeld gewoon dat je veel beter slaapt sinds je niet meer drinkt of dat je veel productiever en fitter bent. Of dat je aan het sporten bent en in een bepaald doel (een loop, een tocht) wil investeren met een zo goed mogelijke conditie.

Zo pak je het aan

Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opdrinken: zorg voor een alcoholvrije bar. Vertel daarnaast de mensen in je naaste omgeving dat je 'even geen alcohol' meer drinkt. Door er geen groot statement als 'ik drink nooit meer' van te maken, zul je veel minder met commentaar of weerstand te maken krijgen. Hou het een tijdje vol en men weet niet beter meer dan dat je geen alcohol drinkt.

En tenslotte: richt je leven zo in dat je niet teveel alcoholmomenten treft. Buiten de deur lunchen lokt minder uit tot een glas wijn bestellen dan buiten de deur dineren. De vrijmibo is geen must en als dat wel zo is, dan is alcoholvrij prima om het professioneel te houden. Een avond in de bioscoop of het theater heeft meer alcoholmomenten dan de kroeg en kies bij een blokjesverjaardag voor de ochtend of de voormiddag. Zo kun je het zelf wat makkelijker maken.

Echt alcoholvrij

Wist je dat Ik Pas – het programma van Dry January – het hele jaar door beschikbaar is? Je kunt je inschrijven onder een schuilnaam en zo de ondersteuning krijgen die je nodig hebt, of nu wilt stoppen met alcohol of tijdelijk een break wil nemen, na een wat al te drank doordrenkte periode.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in