Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit is waarom één op de vijf Nederlanders televisie kijkt tijdens het ontbijt

Een op de vijf Nederlanders kijkt televisie tijdens het ontbijt, zo blijkt uit onderzoek naar Nederlandse ontbijtgewoonten. Opvallend is dat de populariteit van brood en crackers als ontbijt in de afgelopen vijf jaar lijkt afgenomen. Kwart slaat het ontbijt overZuivel - en dan met name gecombinee...

Dit is waarom één op de vijf Nederlanders televisie kijkt tijdens het ontbijt

Een op de vijf Nederlanders kijkt televisie tijdens het ontbijt, zo blijkt uit onderzoek naar Nederlandse ontbijtgewoonten.

Opvallend is dat de populariteit van brood en crackers als ontbijt in de afgelopen vijf jaar lijkt afgenomen.

Kwart slaat het ontbijt over

Zuivel - en dan met name gecombineerd met bijvoorbeeld havermout of fruit - staat daarentegen vaker op de ontbijttafel. Een kwart van de Nederlanders slaat het ontbijt nog steeds over. Als er wel wordt ontbeten, gebeurt dat bij voorkeur aan de keukentafel of op de bank.

De zes opvallendste onderzoeksresultaten op een rij:

1. Een op de vijf Nederlanders kijkt televisie tijdens het ontbijt.

2. Zuivel staat steeds vaker op de ontbijttafel, brood en crackers minder vaak.

3. Een kwart van de Nederlanders slaat het ontbijt nog steeds over.

4. Sportend Nederland ontbijt het liefst vóór het sporten.

5. Een meerderheid van de Nederlanders ontbijt uit gewoonte.

6. Het merendeel van de Nederlanders besteedt maximaal vijf minuten aan het bereiden van het ontbijt.

Het ultieme guilty pleasure ontbijt

Naast televisiekijken zijn ook 'niets doen' (17,8%), het lezen van de krant (13,4%) en praten met vrienden, familie of collega's (13,8%) veelgenoemde 'bezigheden' tijdens het ontbijt. Voor ongeveer een derde van de ondervraagden is de bank de favoriete ontbijtplek. De populariteit van zuivel als ontbijt lijkt toegenomen in de afgelopen vijf jaar.

Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit dit onderzoek dat de populariteit afneemt. Ook is gevraagd naar het ultieme guilty pleasure ontbijt, met als opvallende keuzes onder andere het broodje kroket of rookworst, champagne, donuts en sushi.

Lees ook: Het perfecte hardloopontbijt: 5 tips om goed de dag te beginnen

Gewoontedieren en snelle ontbijters

Een kwart van de ondervraagden slaat het ontbijt nog steeds over. Doordeweeks zien Nederlanders het ontbijt voornamelijk als een gewoonte (60,8%) en een bron van energie (41,2%). In het weekend nemen Nederlanders vaker de tijd om van het ontbijt te genieten. Ruim de helft van de ondervraagden sport minimaal één keer per week, waarbij een meerderheid doorgaans voorafgaand aan het sporten ontbijt.

Snelheid is ook een factor van belang voor ontbijtend Nederland en niet alleen als er moet worden gesport. Bijna de helft van de ondervraagden besteedt maximaal vijf minuten aan het klaarmaken van het ontbijt. Of het weekend is, lijkt voor veel Nederlanders niet veel uit te maken: ruim een kwart trekt er op zaterdag en zondag slechts zes tot tien minuten voor uit.

Over het onderzoek

Campina voerde dit onderzoek uit in samenwerking met onderzoeksbureau Novio Research, om meer inzicht te krijgen in de ontbijtgewoonten van (sportend) Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd onder 533 respondenten in de leeftijd van 20 tot en met 65 jaar.