Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Discussie gesloten: vrouwen hebben het écht vaker koud

Dit zijn sterke argumenten bij het kibbelen over de thermostaat!

vrouw koud warm ingepakt

Dit zijn sterke argumenten bij het kibbelen over de thermostaat!

Het lichaam maakt bij kou extra warmte aan door de spieren aan te spannen. In die spiermassa ligt ook de verklaring voor het gegeven dat vrouwen het eerder koud hebben dan mannen: “Vrouwen hebben meer vet en minder spierweefsel dan mannen, terwijl het spierweefsel zorgt voor warmte, ook in rust,” zegt Wouter van Marken Lichtenbelt, thermofysioloog, in Het Parool.

Koude handen en voeten

Vrouwen hebben van nature meer vet dan mannen, wat hen beter zou moeten beschermen tegen kou. Alleen zit dat vet niet rond hun vingers en tenen. Daar komt bij dat de doorbloeding van handen en voeten minder effectief is bij vrouwen. Ze slagen er beter in om bloed naar hun belangrijke organen te vervoeren, maar krijgen minder bloed tot aan de uiteinden van hun lichaam. Spieren produceren ook warmte, maar ook daar zijn vrouwen over het algemeen in het nadeel tegenover mannen.

We kunnen er niets aan doen!

Van Marken Lichtenbelt: “Vet isoleert, maar het produceert weinig warmte. In witte vetcellen zit vooral vet; ze zijn weinig doorbloed, er zit energieopslag in, maar weinig energieproductie. Bij vrouwen is het volume, de massa van het spierweefsel en de organen kleiner. Gewoon, omdat ze vrouw zijn. Vrouwen hebben daardoor een lagere warmteproductie, koelen sneller af. Hun ‘thermoneutrale’ zone ligt bij hogere temperaturen, daardoor hebben ze het bij kou minder comfortabel dan mannen. Er is dus een link tussen fysiologie en comfort.”

Wat dacht je van een lekker warmhoudertje voor Valentijn?

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images