'Gewicht is helemaal niet zo bepalend voor je gezondheid.'
Het leven is niet zo maakbaar als dieetgoeroes je wijsmaken. Suiker is niet van de duivel. Wie te dik is, loopt niet per se extra gezondheidsrisico’s. En van diëten val je niet af. Britse Arts en voedingsdeskundige Joshua Wolrich veegt in Voeding is geen medicijn ‘nutribullshit’ van tafel.
Het boek is een bestseller en maakt – wetenschappelijk onderbouwd – korte metten met populaire dieetopvattingen. Zoals: van koolhydraten wordt je dik, het ketodieet helpt bij psychische aandoeningen en van afvallen wordt je gezonder, het is gewoon een kwestie van het juiste dieet.
Intermittent Fasting, dan? "Niemand zou het in zijn hoofd halen om het gevoel dat je moet plassen uren te negeren. Waarom zouden we dat met een even natuurlijk signaal als honger wel doen?"
Wolrich is een ervaringsdeskundige die eerder eeuwig op dieet was omdat hij vond dat een arts slank moest zijn. Dat duurde tot een voedingskundige alles wat hij meende te weten over afvallen onderuit haalde met wetenschap. Joshua ging zelf voedingskunde studeren en ontdekte al snel dat veel zaken die als feiten zijn ingeburgerd in werkelijkheid nergens op gebaseerd zijn.
'De BMI Index slaat nergens op'
Neem de Body Mass Index (BMI) die volgens hem onmiddellijk moet worden afgeschaft. "De BMI is een statistische maatstaf voor bevolkingsonderzoek," zegt Wolrich in De Morgen. "Onder druk van lobbygroepen uit de afslankindustrie zijn artsen er individuen mee gaan indelen in te dun, gezond, te dik."
'Meer vet is niet per se gelinkt aan gezondheidsrisico's, het hangt er van af waar het zit'
"Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie liet zien dat vanaf een BMI hoger dan 40 de gezondheidsrisico’s verhogen. Toch is beslist dat je vanaf een BMI van 30 obees bent. Dat is stigmatiserend. En uit studies blijkt dat een derde van de mensen met een gezond BMI eigenlijk ongezond is en dat een derde van de mensen met het etiket ‘obees’ metabool gezond is. We weten ook dat meer lichaamsvet niet per se gelinkt is aan gezondheidsrisico’s. Het hangt erg af van waar dat vet zit. Rond je organen is riskant, op heupen en dijen lijkt het eerder te beschermen tegen ziekte."
'We moeten de leugens blootleggen die de dieetcultuur verspreidt'
"Iedereen verdient het om een gezonde, gelukkige relatie met voeding en zijn of haar lichaam te hebben," zegt Wolrich. "We moeten de strijd aangaan met het stigma dat op gewicht, de leugens blootleggen die de dieetcultuur verspreidt en onszelf toestemming geven om alles te mogen eten."
Dat vraagt om enige nuancering, want Wolrich is er ook weer niet voor dat je leeft op louter mokkataart en toastjes met brie. "Toponderzoekers stellen nu dat het verband tussen gewicht en gezondheid veel ingewikkelder is dan gedacht en ik volg rigoureus de wetenschap op. Maar zelfs als ik het mis heb over BMI en gezondheid, dan blijft het een feit dat diëten niet werkt en zorgt voor een ongezonde relatie met voeding."
'Focus liever op gezonde dingen eten in plaats van kilo's verliezen'
"Waarom focussen we niet op meer gezonde dingen eten, in plaats van kilo’s verliezen? Studies wijzen uit hoe gezonde leefgewoonten zoals dagelijks minimaal vijf stuks groente en fruit eten en bewegen, matig zijn met alcohol en niet roken een positieve impact kunnen hebben op de gezondheid, ongeacht lichaamsomvang. Het ‘sterfteverschilʼ tussen mensen met een ‘normaleʼ en ‘obeseʼ BMI kan volledig verdwijnen bij wie die vier leefgewoonten toepast."
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in