Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

De paden op, de lanen in, de teken tegemoet: zó bescherm je jezelf

Het buitenseizoen is begonnen en dat betekent de paden op, de lanen in, de teken tegemoet. Zó bescherm je jezelf tegen deze vervelende beestjes.

Vrouw teken spray bescherming insecten

Het is de Week van de Teek, want het buitenseizoen is begonnen.

Of je nu lange wandelingen maakt, elke dag met je hond door het bos loopt of op een andere manier van de natuur geniet – vooral blijven doen. Maar pas wel op voor teken, wat die kunnen ziektes als die van Lyme overbrengen.

Waar komen teken voor?

Teken komen in heel Nederland voor. Ze leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Vooral in hoog gras of tussen dode bladeren. Verder zitten ze op huisdieren, wild en vogels. Van daaruit hechten ze zich aan passerende dieren en mensen. Teken worden actief als de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Van maart tot en met oktober worden mensen het meest gebeten.

Hoe kan ik voorkomen dat een teek me bijt?

  • Loop niet door dichte begroeiing, hoog gras en struikgewas als dat niet nodig is, blijf zoveel mogelijk op de paden.
  • Draag bij het wandelen een broek, dichte schoenen en stop je broekspijpen in je sokken. Hoe onlogisch het misschien ook voelt op een zomerse dag, lange mouwen bieden meer bescherming tegen teken dan bloot topje.
  • Ga niet zomaar in het gras liggen. Een picknickkleed of badlaken is geen garantie dat je niet gebeten zult worden, maar het verkleint wel het risico.
  • Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Dit geeft geen 100% bescherming, blijf dus controleren.
  • Smeer de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel dat DEET bevat. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing.
  • Schud je kleren, pet, sokken en schoenen na een wandelen meteen buiten uit. Zo gaan eventuele teken die erop zitten eraf.
  • Was je kleren 30 minuten of langer, als dat kan op 60 graden. Of stop de kleren in de wasdroger. Wassen of drogen zorgt ervoor dat teken dood gaan.

Hoe controleer ik mezelf?

Ga voor de spiegel staan en speuren maar. Voor sommige plekken is het handig als je partner even meekijkt. Teken kunnen overal op het lichaam bijten, maar hebben voorkeur voor de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van je ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Hoe herken ik een teek en een tekenbeet?

Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Na een paar dagen laat de teek je huid los.

Ik ben gebeten door een teek, wat nu?

Om te beginnen: geen paniek. De kans dat je de ziekte van Lyme krijgt, is klein. Van de 100 mensen met een tekenbeet, krijgen er 2 of 3 de ziekte van Lyme (wat overigens wel een heel nare ziekte kan zijn).

Hoe langer een teek in je huid zit, hoe groter de kans dat je de bacterie krijgt. De kans is klein als de teek korter dan 24 uur in je huid zit. Zaak is dus de teek zo snel mogelijk te verwijderen: hoe eerder hoe beter.

Haal de teek zo uit je huid:

  1. Doe niks op de huid waar de teek zit. Dus geen alcohol, olie, nagellak, zeep of andere middelen.
  2. Houd een puntige pincet plat op je huid en pak de teek vast, zo dicht mogelijk op je huid.
  3. Trek de teek er rustig uit. Draai de pincet niet.
  4. Breekt de kop van de teek af en blijft die in de huid zitten? Dat is niet erg. Het stukje komt vanzelf weer uit de huid, net als bij een splinter. De huid kan daar wel gaan ontsteken.
  5. Maak het wondje schoon met alcohol of jodium. Heb je dat niet, spoel het wondje dan uit met water.
  6. Bekijk de rest van je lichaam om te zien of je nog meer teken hebt. En haal die er ook uit.

En dan?

Ga naar de huisarts. Het meest recente advies is de  mogelijkheid om binnen drie dagen na een tekenbeet preventief eenmalig een dosis antibiotica te nemen. Bel ook naar de huisarts als je één van de volgende klachten hebt na een tekenbeet:

  • als het niet lukt de teek weg te halen
  • als de teek misschien langer dan 24 uur in je huid heeft gezeten
  • als je een vlek of ring krijgt op de plek waar de teek zat, of op een andere plek
  • als je je ziek gaat voelen (koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn)

Kijk voor alle informatie op Week van de Teek

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in