Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

De Nouveau redactie test: Sportvasten

Tien dagen nauwelijks eten, wel bewegen, is dat te doen?

Redactie Nouveau

Nouveau’s Claudia, Anita en Inge willen een paar kilo’s kwijt. Ze proberen sportvasten. Een radicale methode. Sportvasten. Tien dagen sporten en weinig eten. Slik! Is dat iets? Nouveau test.

Claudia: 

‘Knettergek!’ verklaart bijna iedereen ons. Maar collega’s Anita, Inge en ik hebben een duidelijke focus: de feestkilo’s moeten eraf. Toevallig was deze periode al afgesproken – paste het beste in ieders agenda – dus laten we dan ook maar doorzetten. Dat moeten we straks met deze lifestyle changing experience immers ook.

Nog even kort: wat is Sportvasten by Fittergy? Bij deze methode, ontwikkeld door drs. Remco Verkaik en onderzocht met het Erasmus MC, sport je tien dagen lang twintig tot dertig minuten terwijl je intussen je voedingspatroon langzaam verandert in vasten (van de tien dagen vast je er vier echt), zodat je van suiker naar vetverbranding gaat. Pittig, maar niet onmogelijk. Inge en ik hebben het al eerder gedaan (ik zelfs twee keer), Anita doet voor het eerst mee. Anita en ik starten in het weekend, zodat de echte vastendagen in de werkweek vallen, Inge begint drie dagen later.

Mijn motivatie is in beton gegoten, of eigenlijk: de weegschaal. Deze gaat bijna over de 70 kilo heen. Zo veel woog ik niet eens toen ik een bierdrinkende student was. Bij mijn eerste keer Sportvasten in 2013 was mijn startgewicht 67,3 kilo, bij de tweede keer vijf jaar later 66,5. Mijn probleem zit vooral op mijn buik; ik ben de vleesgeworden vijftiger met wijnbuik. Dat ik niet in sekt spuug, balt zich samen op die uitpuilende plek boven mijn onderbroek.

Dus hup naar Marianne Dignum, de sportcoach die ons namens Fittergy zal begeleiden. Ik sport al jaren bij Marianne en voel me vertrouwd bij haar. Toch hou ik eerst mijn buik in als ze mij moet opmeten. Stom hè!? Nou ja, het blijkt wel waarom: 81 centimeter – in de gevarenzone. Met mijn vetpercentage van 34,4 kleur ik gezien mijn leeftijd en lengte (53 jaar, 1,72 m) overigens net binnen de lijntjes.

DAG 1

Op de eerste dag begin je met afbouwen; alle dierlijke eiwitten en vetten worden weggelaten. Dat komt in de praktijk neer op een strak regime. Twee stuks fruit voor het ontbijt, een beetje sla voor de lunch. Daar mogen overigens wel tien olijven bij. Ik neem meteen de grootste. En hierna, het is raar maar waar: 50 gram pistachenoten. De schil telt mee in het gewicht. Bummer.

In de app:

Anita: ‘Nog maar een paar uur bezig en nu al ruzie met de echtgenoot die er niets meer over wil horen en er geen last van wil hebben. Hij vindt het ongezond en debiel.’

Claudia: ‘Ik word hier ook uitgelachen. Voel me na vier uur sportvasten al slapjes, dus dat wordt nog wat. Wiep biedt me een haring aan – ga ik gewoon nemen, hopelijk kom ik dan de slapte te boven.’

Inge: ‘Ik leef met jullie mee. Nog niet eens begonnen en krijg nu al commentaar van Ron.’

Claudia: ‘Mijn dochter vraagt over het roze aardbeiendrankje: is dat kots?’

DAG 2

Op afbouwdag 2 nog minder vast voedsel (wel weer die gekke pistachenoten). En zoals elke dag dertig minuten hardlopen.

Claudia: ‘Hoe verging het je gister, Anita? Ik was overdag slapjes, denk dat ik te intens gesport had. Gisteravond nog wel met man & kind uit eten geweest. Heb vegan met gewokte groente genomen. Zo bij mijn broer op bezoek: salade & pistachenoten mee.’

Anita: ‘Ik gaf gister nog een etentje, mijn vrienden hadden niets door. Vandaag ging sporten moeilijker dan gisteren en heb beetje hoofdpijn. Heb nu brandende honger dus eerste inzakmoment is nabij.’

Claudia: ‘Nu terug van mijn broer, inzakmoment, appelflauwte. Vanochtend wel 1 kilo lichter, daar hou ik me aan vast.’

Inge: ‘Heb Meditation app gedownload voor slechte momenten.’

 

Health
  • Prive