Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Apart slapen: best een goed idee?

Steeds meer mensen schijnen het te doen, maar het toegeven is nog altijd lastig: apart slapen. Wie niet samen slaapt, zal ook wel niet meer vrijen, is de gedachte. Terwijl bewezen is dat je alleen beter slaapt, durven veel mensen de stap om apart te slapen toch niet te zetten. Omdat ze bang zijn ...

Apart slapen: best een goed idee?

Steeds meer mensen schijnen het te doen, maar het toegeven is nog altijd lastig: apart slapen.

Wie niet samen slaapt, zal ook wel niet meer vrijen, is de gedachte. Terwijl bewezen is dat je alleen beter slaapt, durven veel mensen de stap om apart te slapen toch niet te zetten. Omdat ze bang zijn dat ze er hun relatie mee op het spel zetten. 

In 2005 schreef de Australische journaliste Jennifer Adams terloops op haar blog dat zij en haar echtgenoot apart sliepen. 'Fraser is een snurker en een woeler. Ik kon niet meer verder met zo weinig nachtrust, dus besloten we tijdens de week gescheiden te slapen. In het weekend kruipen we weer gezellig bij elkaar. In het begin waren de aparte kamers een ‘inhaalmanoeuvre’, tot ik weer uitgerust was. En ik was er ook niet onverdeeld blij mee. Ik heb zelfs even gehuild, omdat het aanvoelde alsof er iets fout zat in de relatie. Maar we voelden ons er al snel prima bij, en het is nu een permanente regeling.'

Ruzie

Niet zo gek, want slecht slapen is de oorzaak van veel ruzies, stelde een Brits onderzoek vast. Stellen die altijd samen slapen, hebben jaarlijks zo’n 167 discussies over kleine en grote bedergernissen, van draaien en keren tot snurken en hardop dromen. Objectief gezien slaap je alleen dieper, kwalitatiever en gemiddeld zo’n drie uur per week langer. 

Betere seks?

Als je niet samen in bed ligt, zul je vast geen seks hebben. Terwijl vaststaat dat niets zo desastreus is voor je seksleven als slaaptekort. Als je chagrijnig bent omdat je partner snurkt en je daardoor geen oog dicht doet, zit een vrijpartij er ook niet meteen in. Het is waar dat je bewuster moet omgaan met seks en intimiteit, maar het is wat je er zelf van maakt, niet wat toevallig gebeurt omdat je naast elkaar ligt.

Bekende apartslapers

Producer Tim Burton en zijn ex-vrouw Helena Bonham Carter hadden niet alleen aparte slaapkamers, maar zelfs aparte flats. Daardoor zijn ze naar eigen zeggen dertien jaar gelukkig getrouwd gebleven. Volgens Helena was Tim een luidruchtige snurker en een slechte slaper die in het holst van de nacht tv wilde kijken. Tim omschreef Helena als een bazige babbelkous. Ze hadden beiden hun ruimte nodig.

Kim Kardashian en Kanye West hebben gescheiden slaapkamers in hun nieuwe huis. Zij wil beschikbaar zijn voor de kinderen, hij werkt graag een nachtje door.

Donald en Melania Trump slapen niet alleen in verschillende kamers, maar meestal ook in een andere stad. Zij woont in de Trump Tower in New York, hij verblijft in Washington. Maar ook als ze samen zijn, zouden ze nooit een volledige nacht samen doorbrengen. Nooit...

7 redenen om alleen te slapen

  1. Snurken - ouder worden brengt spierverslapping en dus snurken met zich mee. Ook bij vrouwen, maar nog steeds vaker bij mannen. En oudere mensen slapen hoe dan ook lichter. Dit is vaak het moment waarop stellen apart gaan slapen, ook omdat er vaak een kamer is vrijgekomen nu de kinderen het huis uit gaan.
  2. Overgang - opvliegers, pyjama aan, pyjama uit, óp het dekbed, ónder het dekbed. Vaak naar de wc. Je wordt er zelf  al gek van, maar je partner ook. Apart slapen kan een (tijdelijke) oplossing zijn.
  3. Wisseldiensten - de belangrijkste reden om apart te slapen: uren die zo onregelmatig zijn en zoveel verschillen van het schema van de rest van het gezin dat een andere kamer een oplossing kan zijn.
  4. Slaapproblemen - slechte slapers houden hun bedpartner vaak wakker, dan kan het een goed idee zijn om even afstand te nemen.
  5. Bioritme - daar verander je meestal niks aan. Als een avondmens naar bed gaat, haalt ie het ochtendmens vaak uit zijn diepe slaap. 
  6. Jij wil een warme kamer, je partner geeft de voorkeur aan koud. Jij wordt graag wakker van de zon, je partner wil verduisterende gordijnen. Jij leest graag nog een uurtje, je partner wil dat het donker is. Het zijn allemaal geldige redenen om apart te slapen. 

Bron: HLN.be

Beeld: iStock/ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in