Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Als 50+ vega of vegan gaan? Dat kan prima als je hier op let!

Plantaardig(er) gaan eten kan prima als je 50+ bent, maar er zijn wel een paar dingen waar je dan op moet letten. Diëtist Daniet Shachar legt het uit!

vegan vega maaltijd

Vega(n) eten valt tegenwoordig ook bij veel 55-plussers in de smaak, dat blijkt uit onderzoek van Green Chef. Op het eerste gezicht een positieve ontwikkeling, maar is dit eigenlijk wel zo gezond als je ouder wordt? Daniet Shachar, diëtist en receptontwikkelaar bij de maaltijdbox-maker legt uit waar je op moet letten als je minder vlees en meer plantaardig gaat eten.

Hoe komt het dat vega en vegan zo aanslaat bij 55+?

“Uit ons onderzoek* eind vorig jaar bleek dat 11% van de 55-plussers in Nederland een vegetarisch eetpatroon volgt. Dat is veel! De redenen om vegetarisch of volledig plantaardig  te eten zijn divers en vaak niet terug te brengen tot één overtuiging. Wel zien we dat gezondheidsoverwegingen vaak het meest doorslaggevend zijn, samen met zorg voor het milieu. Natuurlijk kan het ook een kwestie zijn van smaak of tijd en interesse om te experimenteren en meer bewuste keuzes in de keuken te maken.”

Is plantaardig eten eigenlijk wel zo gezond?

“Een plantaardig eetpatroon is gezond als je het gevarieerd en uiteraard met gezonde producten invult. Net zoals bij andere eetpatronen zijn variatie en balans essentieel om je lichaam voldoende en volwaardig te voeden. Dat kan door rijke maaltijden te bereiden met veel verschillende ingrediënten zoals een mix van groenten, plantaardige eiwitbronnen als tofu of tempeh, granen, zaden, pitten en/of noten. Op die manier combineer je alle macronutriënten - koolhydraten, vetten en eiwitten - die je nodig hebt in één maaltijd.

Green Chef

Om een voorbeeld te geven kan je denken aan wraps met pulled paddos van Lekker Fred: een combinatie van bruine tortilla’s met avocado, kikkererwten en paddenstoelen  - een klassieker.”

Kun je op deze leeftijd zonder dierlijke eiwitten?

“Je kan voldoende eiwitten uit een plantaardig eetpatroon halen, maar er zijn een aantal aandachtspunten. De bouwstoffen van eiwitten zijn aminozuren. Sommige aminozuren kan je lichaam niet zelf aanmaken, maar moet je binnenkrijgen via je voeding. In plantaardige eiwitten zitten soms minder van deze aminozuren en daarnaast zijn deze soms moeilijk te verteren. Om voldoende aminozuren, en dus bouwstoffen, binnen te krijgen is het daarom belangrijk om zoveel mogelijk te variëren. Dit geldt echter voor iedere leeftijd.”

Wat kun je eten om toch aan je eiwitten te komen? 

“Plantaardige eiwitten komen voor in verschillende producten, zoals peulvruchten (kikkererwten of linzen), volkoren granen, zaden pitten en noten. Een combinatie van verschillende eiwitbronnen tijdens de maaltijd zorgt ervoor dat je alle essentiële aminozuren binnenkrijgt.

Green Chef

In onze maaltijden combineren we ze graag zodat elk gerecht minimaal 20 gram eiwitten uit verschillende producten bevat. Gebakken tofu, zeewiersalade en avocado zijn bijvoorbeeld drie eiwitbronnen in deze sushibowl.”

Moet je er supplementen bij slikken, just in case?

“Dat kan. Vitamine B12, om een voorbeeld te noemen, komt enkel voor in dierlijke producten, waardoor het nodig kan zijn om deze extra bij te nemen. Om te controleren of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, kan je je het beste laten adviseren door een expert.

Naast Green Chef heb je ruime keuze in andere aanbieders van vega en vegan maaltijdboxen, zoals Vegan Box, Boerschappen Gemaksbox Vega en Ekomenu. Ook bredere aanbieders als Marley Spoon en Hello Fresh hebben een groeiend aantal vega en vegan gerechten in het assortiment.

*Onderzoek uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Green Chef in december 2022 onder 1.000 Nederlanders.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images