Al gehoord van derdehands rook?

Al gehoord van derdehands rook?

Naast een roker zitten is al een vorm van meeroken.

Roken blijkt nog slechter te zijn dan al bekend was. Onderzoek wijst uit dat rokers derdehands rook met zich meedragen en zo anderen ook in rookvrije ruimtes kunnen blootstellen aan de nadelige effecten ervan.

Mensen kunnen op verschillende manieren aan sigarettenrook worden blootgesteld. Zo kunnen ze het als rokers zelf inademen. Daarnaast is er tweedehands rook, waarbij mensen zelf niet roken, maar de sigarettenrook van andere rokers inademen.

En dan is er nog derdehands rook. Dat is een term voor de stoffen die tijdens het roken vrijkomen en neerdalen in de omgeving en daar – tot lang nadat de sigaret is uitgedoofd – blijven hangen. Deze derdehands rook hecht zich bijvoorbeeld aan de muren en meubels, maar ook aan kleding en haar.

Ook stoot het lichaam van een roker schadelijke stoffen uit sigaretten uit. Verschillende studies hebben al aangetoond dat ook deze derdehands rook gevaarlijk is voor de gezondheid. Mede om die reden is het bijvoorbeeld in de meeste hotelkamers inmiddels verboden om te roken.

Om het effect van derdehands rook te meten hebben onderzoekers van de Universiteit van Yale een week lang de luchtkwaliteit gemeten in een zaal van een bioscoop, een plek waar niet mag worden gerookt, maar wel rokers komen. De luchtkwaliteit verslechterde aanzienlijk tijdens films voor volwassen, zo bleek.

De wetenschappers konden de schadelijke stoffen van sigarettenrook duidelijk meten. Bij de vertoning van kinderfilms, was nauwelijks een toename te zien. Wie niet wil meeroken, zoekt dus het beste het gezelschap van niet-rokers.

Foto © iStock, met dank aan Scientas

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in