Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

8 goede redenen om een duik in zee te nemen!

We tippen no 5 én 6 als toppers! Dat je je aan zee vaak zo goed voelt is geen wonder en goed verklaarbaar, want de lucht is er anders en zelfs het zand doet goede dingen voor je. Acht redenen voor een ritje naar de kust! 1 Zeelucht is gezond Je ademt spoorelementen in van zouten die zich als ione...

8 goede redenen om een duik in zee te nemen!

We tippen no 5 én 6 als toppers!

Dat je je aan zee vaak zo goed voelt is geen wonder en goed verklaarbaar, want de lucht is er anders en zelfs het zand doet goede dingen voor je. Acht redenen voor een ritje naar de kust!

1 Zeelucht is gezond

Je ademt spoorelementen in van zouten die zich als ionen in je bronchiën verspreiden. Niet voor niets kregen rijke mensen met zwakke longen in de negentiende eeuw van hun dokter het advies dagelijks in zee te baden.

2 Een duik in zee werkt pijnstillend

Het frisse water activeert de koudesensoren, die slechts 0,18 millimeter onder onze huid liggen. De hartslag wordt verhoogd, wat zorgt voor een plotselinge uitbarsting van adrenaline in ons lichaam. Hierdoor wordt de aandacht even afgeleid van pijn en zorgen.

3 Een strandwandeling is goed voor je gewrichten

Lopen op zand is goed voor je gewrichten, want je stappen worden automatisch gedempt. Op blote voeten maak je goed ‘contact met de aarde’.

4 De zee verbetert je immuunsysteem

Door jezelf drie keer per week onder te dompelen in koud (zee)water activeer je je immuunsysteem. Een Tsjechisch onderzoek wees uit dat een koud zeewaterbad de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert, wat belangrijk is voor het afweren van infecties. Volgens de wetenschappers komt dat doordat het koude water een milde vorm van stress veroorzaakt, waardoor het immuunsysteem geactiveerd wordt en als het ware een work-out krijgt.

5 De zee is goed voor je seksleven

Als gevolg van een frisse duik stijgt het gehalte van respectievelijk testosteron en oestrogeen. Hou die goede vibes vast en doe er na het strandbezoek je voordeel mee.

6 Je slaapt beter

Het ruisen van de zee ontspant de hersenen. Je krijgt ruimte voor andere gedachten. Je voelt je vrolijker en je onrust vermindert. De gezonde lucht zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt en dieper slaapt.

7 Zeewater is goed voor je huid en haar

Zeewater bevat kalium, calcium, fluoride en zink, maar ook jodium, vitamines en een geconcentreerde vorm van algen. Je hormoonhuishouding, huid en haar profiteren van de zilte zeelucht en het zeewater. Het zand en zout uit de zee hebben een exfoliërende werking. Door de warmte en de zon gaan de poriën open staan en kan het zoute water makkelijker giftige stoffen uit je lichaam absorberen. Oneffenheden en puistjes verdwijnen en wondjes genezen sneller door het zoute water. Ook eczeemklachten verminderen door regelmatig in zee te zwemmen.

8 De zee verruimt je geest

Het geluid van de golven en de oneindigheid en schoon­heid van de zee verstillen. Ze laten je letterlijk even stilstaan, zodat je weer het hier en nu ervaart. Mediteren lukt beter aan zee, alsof je geest zich opnieuw opent.

Foto (c) Getty Images. Een lange versie van dit artikel heeft eerder in de Nouveau special Happy in Shape gestaan © Nouveau DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in