Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

5 positieve gevolgen van de overgang

Het is niet allemaal kommer en kwel. De menopauze is een periode die zowel fysiek als mentaal veel overhoop haalt. Over de vervelende kanten gaan we het nu eens niet hebben, er zitten namelijk ook voordelen aan de overgang. 1 Je maakt meer indruk Door de veranderingen in je hormoonhuishouding wor...

5 positieve gevolgen van de overgang

Het is niet allemaal kommer en kwel.

De menopauze is een periode die zowel fysiek als mentaal veel overhoop haalt. Over de vervelende kanten gaan we het nu eens niet hebben, er zitten namelijk ook voordelen aan de overgang.

1 Je maakt meer indruk

Door de veranderingen in je hormoonhuishouding worden je stembanden minder soepel.

Hierdoor wordt je stem lager en maakt alles wat je zegt meer indruk. Zingen wordt ook een heel nieuwe ervaring! 

2 Je kunt andere parfums dragen

Alweer door hormonen verandert niet alleen je lichaamsgeur, maar ook je geur: je kunt beter ruiken, wordt gevoeliger voor geuren en je lijfparfum kan opeens niet meer zo lekker ruiken.

Hoog tijd voor een parfum make-over!

3 Je smaak verandert

Door de overgang gaat er een heel nieuwe wereld aan smaken voor je open. Gruwde je eerder van blauwe schimmelkaas en spruitjes, dan kunnen ze alsnog je lievelingseten worden.

In het algemeen neemt je smaak wat af, zodat je meer smaakprikkels kunt hebben. Vandaar dus, dat je opeens wasabi door de avocado doet, rauwe witlof onweerstaanbaar is en je nooit genoeg umami als smaakmaker kunt gebruiken.

4 Niet meer menstrueren

Pas als je écht niet meer ongesteld wordt en weer eens een doosje tampons en inlegkruisjes tegenkomt, besef je hoe onhandig het is om zo'n veertig jaar eens per maand bezig te zijn met buikkramp, doorlekken, anticonceptie en PMS.

Dat dit allemaal voorgoed voorbij is, is echt een bevrijding en iets om te vieren.

5 Niets krijgt je nog gek

Als je nog middenin de opvliegers zit, zul je het niet zo ervaren, maar de menopauze is een ijkpunt in levenservaring. Het dwingt je een pas op de plaats te maken en je prioriteiten te heroverwegen.

Hoe richt je je leven zo in dat je het naar je zin hebt? Speelt er nog oud zeer dat weg moet? En wat is nu écht belangrijk?

Het helpt dat je in deze periode mentaal een groeispurt doormaakt: je krijgt meer zelfvertrouwen, meer waardering voor wat je lijf nog wél kan en laat je niet meer zo snel gek maken. Dat is winst waar je de rest van je leven profijt van hebt.

PS Vooruit, nog eentje dan: na de menopauze bloeit je libido gewoon weer op.

Niet met de hitsigheid van toen je zeventien was, maar echt, alles doet het nog, als je jezelf toestaat lekker opgewonden te raken.

Openingsbeeld (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in