Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

100 succesvolle diëters over het gewicht tussen je oren

De grootste work-out voor gewichtsverlies blijkt plaats te vinden tussen de oren, zo blijkt uit een analyse van 100 succesvolle afvallers.

vrouwen weegschaal

Wat is nu het geheim van succesvol en blijvend afvallen?

Meer dan vijftig procent van de Nederlanders en Vlamingen heeft last van overgewicht en wil graag afvallen, maar struikelt over één van de vele verleidingen om zich heen. Waarom is gewicht verliezen zo moeilijk? En waarom lukt het bij een select groepje mensen wel? Wat kunnen we van hen leren?

In Het gewicht tussen je oren laat psycholoog en ervaringsdeskundige Wouter Cornet zien hoe je met je brein het succes van je dieet bepaalt. Hij geeft antwoord op alle vragen over succesvol gewichtsverlies. Hoe creëer je bijvoorbeeld voor jezelf het meest effectieve dieet? Moet je per se sporten om af te kunnen vallen? Kun je afvallen als je aanleg hebt voor overgewicht? En hoe ga je om met een eetverslaving?

Uitgeverij Lucht

Cornet is een ervaringsdeskundige: vier jaar geleden viel hij 33 kilo af en rekende blijvend af met zijn obesitas. Hij initieerde een groot internationaal onderzoek naar gewichtsverlies onder honderd succesvolle diëters die samen meer dan drieduizend kilo afvielen. De resultaten daarvan vindt je in Het gewicht tussen je oren. 

"Voor het boek interviewde ik 100 succesvolle diëters uit 29 landen ter wereld (op Antarctica na uit alle continenten) die ieder gemiddeld meer dan 30 kilo afvielen," zegt hij. "Ik analyseerde hun antwoorden op een vaste vragenlijst en ontdekte zo een hele rits aan interessante en vernieuwende inzichten achter succesvol gewichtsverlies.

Uitgeverij Lucht

Maakt het bijvoorbeeld iets uit welke dieetmethode je kiest? Kun je goed afvallen als je één keer per week chocolade blijft snoepen? Hoe kun je het beste omgaan met een eetverslaving? Moet je per se sporten tijdens je dieet? Werken dieet-apps? Kun je als je aanleg voor overgewicht hebt alsnog gewicht verliezen? Hoe kun je de afgevallen kilo's ook nog eens voorgoed weg zien te houden? En hoe gelukkig word je nou echt van een dieet?"

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: van een dieet op zich word je niet gelukkig, van het effect ervan wel. "Onderdeel van het onderzoek was een geluksmeting," zegt Cornet tegen Nu.nl. "De honderd deelnemers gaven voor het dieet en erna hun psychologisch welbevinden op een aantal vlakken een cijfer van 1 tot 10. Voor hun dieet gaven ze hun geluksgevoel gemiddeld een 4,1. Na hun gewichtsverlies schoot dit getal omhoog naar een gemiddelde van 8,5."

"Ook het zelfvertrouwen van de deelnemers kreeg een enorme boost. Voorafgaand aan hun dieet drukten ze hun zelfvertrouwen gemiddeld uit in een 2,6. Na hun dieet groeide dat door naar indrukwekkend gemiddelde van 8,9."

Het gewicht tussen je oren van Wouter Cornet kost € 22

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images