Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

10.000 stappen per dag? Dat is een fabeltje!

Maar wat is dan wél een goede richtlijn? De '10.000 stappen per dag om gezond te blijven' waar regelmatig mee wordt geschermd zijn uit de lucht gegrepen. Volgens de Engelse arts Michael Mosley is het begrip afkomstig uit Japan. Daar werd in de jaren zestig in aanloop naar de Olympische Spelen in ...

10.000 stappen per dag? Dat is een fabeltje!

Maar wat is dan wél een goede richtlijn?

De '10.000 stappen per dag om gezond te blijven' waar regelmatig mee wordt geschermd zijn uit de lucht gegrepen.

Volgens de Engelse arts Michael Mosley is het begrip afkomstig uit Japan. Daar werd in de jaren zestig in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio de eerste stappenteller ontwikkeld: de Manpo-Kei. 'Man' betekent tienduizend, 'po' betekent stappen en 'kei' staat voor meter: een tienduizendstappenteller dus.

Lekker rond getal

De Manpo-Kei was het werk van dr. Yoshiro Hatano, een jonge wetenschapper aan Kyushu University of Health and Welfare. Hij was bang dat de Japanners de leefstijl van de Amerikanen zouden overnemen. Hij berekende dat Japanners slank zouden blijven als hij ze ertoe kon bewegen dagelijks zesduizend stappen extra te zetten. Japanners zetten in die tijd gemiddeld vierduizend stappen per dag. Met tienduizend zouden ze 500 kilocalorieën extra verbranden. En slank blijven. Het was bovendien een lekker rond getal om te onthouden.

Niet iedereen komt aan 7,5 km

Nu is wandelen hartstikke gezond, dus blijf het vooral doen. Maar voel je niet rot als je niet aan die 10.000 stappen (ongeveer 7,5 km) per dag komt. Wél wetenschappelijk bewezen is dat 7.000 stappen per dag zetten helpt om langer en gezonder te leven. Die 7.000 stappen per dag zetten op middelbare leeftijd kan de bloedvaten gezond houden en het risico op overlijden tot 70 procent verminderen, concludeert de nieuwe studie. 

Lekker blijven lopen!

Onderzocht werd een groep volwassenen tussen 38 en 50 die dagelijks minstens 7.000 stappen zette. Men ontdekte dat deze personen veel minder kans hadden om in het volgende tien jaar te overlijden. Het sterftecijfer onder deelnemers daalde met respectievelijk 63 en 70 procent in vergelijking met hun zittende leeftijdsgenoten. Het aantal sterfgevallen onder mannen daalde met 58 procent, en tot 72 procent onder vrouwen. Alle reden, dus, om je stappenteller in ere te houden. 

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in