• Cultuur

Dít wist je nog niet van Igone de Jongh

Dít wist je nog niet van Igone de Jongh

Nouveau’s Chef redactie Marion Florusse:

Al een keer of vier heb ik door de jaren heen Igone de Jongh geïnterviewd en bij elke ontmoeting was ik weer verrast door haar toegankelijkheid.

Die verwachtte ik – zeker de eerste keer – helemaal niet. Voor het interview dat je nu kunt lezen in Nouveau 14, waar ze sterk en mooi als altijd op de cover prijkt, zag ik haar voor het gesprek nog net in het staartje van de uitgebreide fotoshoot.

Prachtige poses neemt ze als vanzelf aan. Elegant en de blik een pietsie hautain, maar schijn bedriegt. Igone is niet arrogant, ze is elegant, ze is niet stuurs, ze is gedisciplineerd. Zodra er een camera op Igone gericht is, staat ze in de houding. Ze heeft er haar verlegenheid mee leren maskeren, al was dat niet altijd even makkelijk.

Behind the scenes

Ik kom achter iets wonderlijks: Igoné kreeg niet het afscheid dat ze verdiend had na bijna 25 jaar Nationaal Ballet.

Ze had dolgraag als Balletmeester aan de slag gewild bij het gezelschap waar ze triomfen vierde, maar die droom viel in duigen. Er is bij het gezelschap geen plek voor Igone, kreeg ze te horen.

Dat vind ik dus onbegrijpelijk dat je als gezelschap niet alles doet om je grootste ster aan je te binden.

Igone werd dus op zichzelf teruggeworpen, moest ook – mede door de coronacrisis – plotseling leren leven zonder strak regime van trainen en optreden. Haar geplande eigen voorstelling in Carré ging niet door.  

Ze moest leren loslaten en dat lukte haar, voor het eerst in al die jaren.

Ze kon in mooi Zuiderwoude, waar ze woont, uitslapen, wandelen met hond Teddy, boodschappen doen, koken… Ongekend voor iemand die jarenlang geen seconde overhad in haar agenda, elk feestje en elke verjaardag moest missen.  

Nu kon ze zich koesteren in het geluk van haar gezin. Ze trouwde kort voor haar afscheidsvoorstelling in het geheim met Thijs Römer en kon volop genieten van zeeën tijd met hem en hun gezin waarin haar tienjarige zoon Hugo, uit haar eerste huwelijk een fantastische zus heeft gevonden in Sammie, de even oude dochter van Thijs uit zijn relatie met Katja Schuurman.

Kil afscheid

Igone is openhartig, lacht veel en aanstekelijk. De klap van het nogal botte afscheid bij het balletgezelschap waar ze als kind al van droomde, moet ze nog verwerken.

Maar ze gaat niet bij de pakken neerzitten en maakt voor volgend seizoen een voorstelling met twee dansers onder wie haar dierbare vriend Marijn Rademaker.

‘Het wordt mooi, anders, ik ga ook praten, verhalen vertellen. Mijn lijf heeft nu meer te vertellen dan tien jaar geleden.’

Ze praat opvallend veel makkelijker en meer dan ik me herinner van de vorige ontmoetingen. Ook dat heeft ze moeten leren en het zal vast hebben geholpen dat ze is toegetreden tot de Römer-clan, waar praten en grappenmaken tot een kunst is verheven.

‘Als ik eens geen mening over iets heb, vinden ze dat ook prima hoor,’ zegt ze over haar illustere schoonfamilie.’

Ik was weer en opnieuw aangenaam verrast door het gesprek met de ballerina die nog lang niet is uitgedanst.

Igone's boek ligt vanaf 17 november in de winkel, de Nouveau met haar op de cover is nu overal te koop én online te bestellen, zonder verzendkosten.

Marion Florusse

Marion Florusse

Marion Florusse is chef tekst/kunst & cultuur bij Nouveau, ze woont met man en zoon in Amsterdam en is een groot liefhebber van alles wat te maken heeft met theater, muziek, beeldende kunst, film en literatuur. “Wat is er mooier dan goede ervaringen op cultuurgebied delen met anderen? Op deze plek hoop ik dan ook van harte mensen te tippen als het gaat om niet te missen voorstellingen, concerten of tentoonstellingen. Maar soms is het ook gewoon fijn om je eigen gevoel over iets dat je raakt, opwindt of verbaast te toetsen aan anderen. Ik hoor dus graag van je…”