Josine van Modekoningin Máxima: 'Letizia verzamelde in haar 19 jaar als royal slechts 11 hoeden'

Letizia

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: de magie van de lichtblauwe winterjas.

Aan het Spaanse hof zijn ze vrij terughoudend met pomp & circumstance. Wie een duik neemt in de garderobe van Letizia, komt bijvoorbeeld maar elf hoeden tegen. Ter vergelijking: koningin Máxima heeft er bijna 300.

felipe letizia
© Getty Images

Gelukkig wordt de traditie van 6 januari nog wel in ere gehouden. Bij de jaarlijkse militaire parade bij het Koninklijk Paleis in Madrid draagt de koning een uniform en de koningin een lange jurk.

Letizia
© PPE Agency

Onder een cape met nepbont droeg Letizia een rode, nauwsluitende jurk van Felipe Varela. De doorkijkjes die in 2022 haar garderobe kenmerkten, zijn dit jaar blijkbaar ook weer favoriet. Plus: een nieuwe ring!

victoria estelle carl gustaf
© Kungahuset

Door deze wijziging kwam Victoria op nummer 1 te staan, haar jongere broer Carl-Philip op nummer 2. Eerder was dat precies andersom. Hoewel de wet inmiddels 43 jaar oud is, schuurt dat blijkbaar nog steeds bij Carl Custaf. Heel vervelend voor hem, maar nog veel ongemakkelijker voor Victoria.

statement carl gustaf opvolging
© Kungahuset

Om de boel recht te breien kwam er een statement.

En om zijn liefde voor zijn oudste dochter te tonen, poseerde de koning samen met haar in de sneeuw.

Daniel Victoria lichtblauwe jas
© Brunopress

Bij een werkbezoek in Stockholm zag de prinses er heel wat vrolijker uit. Leuk, zo’n lichtblauwe winterjas. Het lijkt net alsof de zon doorbreekt in het grauwe straatbeeld.

royals blauwe winterjas
© Brunopress / Getty Images / ANP

Victoria is overigens niet de enige royal die de magie van de lichtblauwe winterjas heeft ontdekt. Nog even en we kunnen het over een koninklijke trend hebben.

mary denemarken
© Getty Images

Prinses Mary van Denemarken heeft een sterke voorkeur voor minimalistische mode. Deze week verscheen ze ten tonele in een kokerrok en blouse. Lekker ton-sur-ton, heel keurig, maar ook ronduit saai. Stiekem mis ik onze Máxima, die sinds 15 december buiten beeld is gebleven. Wapperende haren, grootste hoeden, kiezelstenen om haar nek: laat onze modekoningin maar uitpakken met haar bonte garderobe.

Charles dino das T-rex
© Getty Images

Wat draag je naar de kerk als je zoon de vuile was buiten hangt? Koning Charles had een goed antwoord paraat: een dino-das (maar wat hij met die T-Rex wilde zeggen?)

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het AD gestaan.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk