Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Janny van der Heijden

Janny van der Heijden over powerdressing en de kracht van kleur

Janny van der Heijden schrijft exclusief voor Nouveau over de wereld waarin ze leeft, lacht en zich verwondert. Ditmaal over powerdressing en de kracht van kleur.

Janny van der Heijden

Janny van der Heijden schrijft exclusief voor Nouveau columns over de wereld waarin ze leeft, lacht, huilt en zich verwondert. Deze keer: waarom je vrolijk wordt van gekleurde kleding en gekleurd eten: ‘Ik kleed me rustig nog eens om als een kleur niet bij mijn stemming past’

In sombere tijden schijnen we ons kleurrijker te kleden dan in vrolijke tijden, daar is zelfs onderzoek naar gedaan. Het lijkt of we kleur gebruiken om ons happier te laten voelen.

Felle kleuren, gewaagde kleurcombinaties, uitgesproken make-up. Er is zelfs een fraaie Engelse term voor: dopamine dressing.

Kleur als kracht

Toch lijkt het alsof we die kleuren niet alleen gebruiken om een blij gevoel op te roepen, maar ook om onze kracht te benadrukken. Ingetogen mensen zullen eerder voor zachtere pastelkleuren kiezen, de wat meer expressieve vrouwen, waartoe ik mezelf ook reken, zullen felle kleuren niet schuwen. En ja, natuurlijk hangt ook de kleur van je haar en je huid samen met de felheid van de kleur die bij je past.

Powerdressing!

Bij mij gaat het trouwens zo ver dat ik me ’s ochtends zonder probleem nog een keer omkleed als ik een bepaalde kleur niet bij mijn stemming van die dag vind passen: powerdressing.

Maar de invloed die kleur op mij heeft, gaat nóg verder. Zo krijg ik ook een instant blij gevoel bij het zien (en zeker bij het krijgen) van een felgekleurde bos bloemen.

En om het nog sterker te maken (in positieve zin): een kleurrijke markt met groente en fruit heeft hetzelfde dopamine-effect op mij als kleurige kleding.

Kleur op je bord

Maar zo gek is dat ook eigenlijk niet, want wist je dat kleurrijk eten in meerdere opzichten nog belangrijker is dan je kleurrijk kleden?

Dat klinkt gek, maar kleur eten is essentieel. En nee – ik heb het grapje wel vaker gemaakt – nu bedoel ik niet kleurige macarons, maar gekleurde groenten en fruit. In de natuur heeft elke kleur namelijk zijn of haar eigen voedingswaarde, vitamines en mineralen: hoe kleurrijker je eet, hoe gevarieerder de voedingsstoffen die je binnenkrijgt en hoe beter je je voelt. Dus eet niet alleen groene groenten, maar ook rode, oranje en gele, blauw-paarse en zelfs witte.

Witte wondertjes

Dat laatste verbaast misschien, maar witte asperges, knoflook, ui, meiknolletjes, maar ook champignons, bevatten allerlei stoffen die goed voor ons immuunsysteem zijn. Blauwe bessen, druiven, bieten en bijvoorbeeld aubergines werken ontstekingsremmend en cholesterolverlagend. Oranje en gele groentes en fruit bevatten retinol of vitamine A en zijn behalve goed voor onze ogen ook goed voor huid en botten. De rode kleurstoffen in tomaten, aardbeien, kersen, granaatappels en paprika’s bevatten niet alleen antioxidanten, maar zijn ook goed voor onze bloeddruk.

Nou, als dat niet aantoont dat kleur de glimlach van de natuur is! En dan bedoel ik niet alleen de regenboog.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Columns
  • Nouveau