Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Modekoningin Máxima tipt: 'Hier koop je HM's oorbellen!'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner van Modekoningin Máxima, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een bekende bloemenmantel.En de Oscar voor bloemetjes gaat naar…Voor corona was Máxima’s agenda zo vol, dat ze bijna niet toekwam a...

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner van Modekoningin Máxima, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een bekende bloemenmantel.

En de Oscar voor bloemetjes gaat naar…

Voor corona was Máxima’s agenda zo vol, dat ze bijna niet toekwam aan het onderling combineren van haar kleding. Een goede jurk of pantalon werd heus wel vaker gedragen, maar dan wel met de top of jas die er oorspronkelijk bij hoorde.

Dat is nu gelukkig wel anders. Máxima’s bloemenmantel van Oscar de la Renta, die voor het eerst in beeld kwam in januari 2020...

...is inmiddels vijf keer publiekelijk gedragen, in vijf heel verschillende combinaties.

Voor het streekbezoek aan Limburg, dat donderdag plaats had, koos de koningin groen uit als tegenkleur. Wat mij betreft een geslaagde keuze, maar de groene pillbox is wel heel erg klassiek. Het zou mij niet verbazen als het hoofddeksel uit de kast van haar schoonmoeder komt, want die heeft in coronatijd haar kasten flink uitgemest.

Vintage

Een heel andere look kregen we dinsdag te zien. Tijdens een werkbezoek in Rotterdam droeg de koningin een hippe jumpsuit van Natan, gecombineerd met zwarte accessoires. 

Door de iets kortere mouwlengte, kwam de armband die ze vermoedelijk cadeau kreeg voor haar vijftigste verjaardag eindelijk goed in beeld. En wat bleek? In de vierkantjes van goud en diamant zijn de initialen van haar gezinsleden verwerkt.

Ook leuk is Máxima’s vintage tas. Door het handvat van bamboe wordt hij vaak omschreven als een ontwerp van Gucci, maar dat klopt niet. De tas komt uit een oudere collectie van Susan Gail. Een flink wat oudere collectie zelfs, want Máxima gebruikte de tas al voor zij Willem-Alexander leerde kennen.

En dan is er deze week nóg een Máxima-look voorbij gekomen. Gisteren was de koningin in Weesp voor een bezoek aan een leerbewerkingsbedrijf. Het zou leuk zijn geweest als ze hierbij haar beroemde - of beruchte - leren jurk had gedragen, maar de koningin koos voor iets heel anders: een wollen mantel en jurk in pied-de-poule-motief.

Blijkbaar zit de outfit erg lekker, want sinds het debuut in februari 2018 hebben we hem zeker zes keer voorbij zien komen. Haar oorringen met goudkleurige details zijn wel nieuw en kun je momenteel via Zalando kopen voor 120 euro.

Haute Bordure

Wie geen genoeg kan krijgen van Máxima’s kleding, moet natuurlijk trouw Oranje Franje en Nouveau lezen. Maar er is nog een manier om een flinke snuf royal fashion binnen te krijgen. In het Fries Museum in Leeuwarden staan momenteel vier koninklijke jurken tentoongesteld op de expositie Haute Bordure.

Eén van Wilhelmina...

... één van Juliana...

... één van Beatrix...

...en één van Máxima. Inmiddels heb ik de kledingstukken van dichtbij mogen bewonderen, en ik moet zeggen dat de liefde voor het vak er vanaf spat. Op 5 juni mogen de deuren van het museum weer open, dus gaat dat zien.

Inspiratie

Na al het nieuws over Máxima ook nog wat aandacht voor Catherine. De hertogin van Cambridge was deze week samen met prins William in Schotland voor een meerdaags bezoek. Daar liet ze ons heel wat mooie looks zien.

Het minst enthousiast was ik eigenlijk over haar koningsblauwe blazer en midi-rok, tot ik haar inspiratiebron onder ogen kreeg. Kijk en vergelijk zelf maar.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Foto's (c) Brunopress, ANP, Fries Museum

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in