Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: royals in een blauw-gele vlaggenparade.

Vaak proberen royals ver uit de buurt van conflicten te blijven, want neutraliteit is immers hun handelsmerk. Toch is het inmiddels wel duidelijk dat ze ten paleize graag een uitzondering maken voor de oorlog in Oekraïne.

Met woorden, daden en allerlei visuele gestes laten ze duidelijke blijken aan welke kant ze staan. Zo had de Queen deze week geel-blauwe bloemen in haar paleis staan…

...rukte Catherine, de hertogin van Cambridge uit in een blauwe Alexander McQueen met toepasselijke button... 

… en werd koningin Sonja van Noorwegen gezien met een gele trui plus blauwe sjaal.

Koningin Letizia droeg op haar beurt een blouse met Oekraïens borduurwerk. Vergelijkbare blouses zijn veel op Etsy te vinden met de zoekterm Vyshyvanka.

Koningin Máxima liet de mogelijkheid voor een sterk staaltje flagdressing (je kleden in de kleuren van de vlag van het land waarvan je mensen ontmoet) aan zich voorbijgaan toen ze deze week een groepje Oekraïners op het paleis ontving. Haar zwarte jurk met groene, rode, witte en blauwe accenten komt van het Britse label Rixo en gaat inmiddels al heel wat rondes mee.

Het viel weinig mensen op, maar koning Willem-Alexander deed wél een duit in het zakje. Om zijn hals prijkte een blauw-gele stropdas met een duiven-dessin. Toepasselijker kan bijna niet.

Heel verrassend vond ik de geste overigens niet, want echte arendsogen onder ons hebben inmiddels wel kunnen constateren dat de koning zijn dassen altijd al wel heel bewust uitkiest. Zo draagt hij bij een bezoek aan de dierentuin een das met tijgers, leeuwen en olifanten, bij een bezoek aan de hartstichting hun rode das met strepen en op Schiphol hangen er vaak vliegtuigen om zijn hals.

Naast een geel-blauwe vlaggenparade, kregen we deze week vooral ook heel veel praktische kleding te zien. Een coltrui met grijze pantalon...

... een bordeauxrood broekpak met dito enkellaarsjes, een rode jurk met rode pumps… Het was echt soberheid troef. Wellicht voelt een modespektakel op dit moment ook niet juist, maar ik heb toch wel een beetje moeite met een royal in alledaags goed. 

Als er een koningin of prinses op bezoek komt, pak je als ontvangende partij immers uit met nieuwe kleding, een bezoekje aan de kapper en ga zo maar door. Hoe ongemakkelijk is het dan als de royal in kwestie met een frommelig knotje en een fantasieloos broekpak op de rode loper verschijnt. Als je niet uitkijkt, krijg je als gastvrouw nog het verwijt dat je overdressed bent.

Wat dat betreft pakt onze koningin het veel beter aan.

Ja, ook zij heeft heus weleens een Bad Hair Day, maar Máxima’s kleding kan zelden omschreven worden als saai of alledaags. Misschien kan zij haar collega’s deze week even een masterclass geven? Nu het staatsbezoek aan Griekenland is afgezegd, heeft ze vast nog wel een plekje vrij in haar agenda.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Reacties (1)

Bezoeker
2/1 | 

Kate kan dan wel mooi gekleed gaan tijdens haar bezoek aan Jamaica, maar het blijft een stijve aankleedpop. Modernere versie van de queenmother helaas. Moet zeggen niemand van de vorsten huizen haalt het niveau van koningin Maxima

More content below the advertising

Josine Droogendijk, de vrouw achter ModekoninginMaxima.nl schrijft over de stijlvolle fashion en de slimme modetrucs van Máxima.

Archief

2022
2021
More content below the advertising