Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Mooi hoe hertogin Kate prinses Diana eert'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week: bij de Engelse royals gebeurde opvallend veel qua mode.Anno 2022 bewegen royals - in de meeste gevallen - met de actualiteit mee. Dat werd ook deze week wel weer dui...

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week: bij de Engelse royals gebeurde opvallend veel qua mode.

Anno 2022 bewegen royals - in de meeste gevallen - met de actualiteit mee. Dat werd ook deze week wel weer duidelijk. In Noorwegen werden er kaarsjes gebrand, Prins Charles hield een bord vast met de tekst ‘Stop Putin’...

... en Camilla, hertogin van Cornwall, knuffelde op haar beurt de vrouw van de Oekraïense ambassadeur. Ons koningspaar bleef deze week helaas buiten beeld vanwege de voorjaarsvakantie, maar ik hoop dat ze volgende week - op wat voor een manier dan ook - eveneens hun medeleven tonen door middel van een ontvangst of bezoekje.

Goed, terug naar The Firm, want daar gebeurde qua mode héél veel deze week. Zo trok prins Edward, graaf van Wessex en de jongste broer van prins Charles, een kekke ruitbroek aan voor een cultureel avondje uit. Ik moest echt even met mijn ogen knipperen, want van grijze muis transformeerde de prins opeens in een heuse dandy.

Meghan, hertogin van Sussex, deed eveneens een duit in het zakje. In een felblauwe, asymmetrische avondjurk nam ze, samen met prins Harry, de NAACP Image Award in ontvangst. Deze prijs is bedoeld voor invloedrijke personen die strijden vóór sociale rechtvaardigheid en tégen racisme. Meghans keuze voor een ontwerp van Christopher John Rogers is dus zeker geen toeval. Rogers is immers een 'black designer', zoals dat tegenwoordig heet. De bijpassende armband van goud en een blauwe steensoort werd eerder gedragen door prinses Diana.

En als we het dan toch over Diana’s modieuze nalatenschap hebben… Ook Kate bracht haar deze week in herinnering. Tijdens de rugbywedstrijd Engeland – Wales droeg de hertogin van Cambridge een zwart-wit jasje met pied-de-poule-motief. Op het eerste gezicht geen heel bijzondere kledingkeuze, tot ik te horen kreeg dat prinses Diana in 1995 dezelfde keuze maakte voor exact dezelfde gelegenheid. Mooi hè?

Gaan we door naar de mooiste outfit van de week. Die werd wat mij betreft gedragen door koningin Rania van Jordanië. Tijdens de uitreiking van de 2022 Zayed Award for Human Fraternity droeg het stijlicoon naast een felrode midirok van Emilia Wickstead een witte blouse van de Libanese designer Salim Azzam. Je moet goed kijken, maar naast een rode roos zijn er op het kledingstuk ook vogels te zien. Uit een Instagrambericht van Azzam blijkt dat de dieren er niet zomaar opstaan. ‘De vogels op dit stuk belichamen de waarden waar ze voor staan: tolerantie, goede wil en een niet aflatende inzet voor wereldvrede.’

Was er deze week dan helemaal geen modenieuws over koningin Máxima? Nee, helaas niet. Tenzij je de outfit van vorige week donderdag nog meetelt. Vorige week was daar geen plaats voor, dus laat ik hem dan nu maar gewoon meenemen. Tijdens een werkbezoek aan !Woon droeg de koningin een bekende ruitjurk van Natan die werd opgefleurd met rode accessoires. Vorig jaar rond deze tijd werd ik daar nog blij van, maar inmiddels hebben we de rode laarzen wel héél vaak gezien. Ik merk dat ik toe ben aan pasteltinten, bloemenprints, zachte stoffen - kortom: lente. Nu maar hopen dat de koningin dat ook doet, want dan kunnen haar laarzen weer even bijkomen van een druk seizoen.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in