Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: de hertogin van Cambridge in de voetsporen van keizerin Sisi. 

Het nieuwe jaar wordt normaal gesproken ingeluid met feestelijke ontvangsten op het paleis, maar corona gooide dit keer flink roet in het eten. Jammer, want na een rustige modeweek kon ik wel wat glamour gebruiken.

Spaanse slordigheid

Gelukkig ging de militaire parade in Spanje wel door. De dresscode - in het lang, zonder hoed - werd door Letizia ingevuld...

...met een donkerblauwe jurk tot op de grond.

Het meest feestelijk was de grijze parelbroche van koningin Ena (1887-1969), hier bij een andere gelegenheid.

Toen de koningin haar jas tijdens de parade nog wat beter omsloeg, viel het juweel pardoes op de grond. Dat had natuurlijk nooit mogen gebeuren, want zo’n broche vertegenwoordigt nogal een waarde. Ik vraag me dan ook af hoe hij was vastgemaakt. Met een magneet of toch met een speld door de jurk, vervolgens door een verstevigende stof en dan weer terug? Ik vrees de eerste optie.

Gelukkig zag koning Felipe de glimmer naar de grond verdwijnen. Voor zijn vrouw in beweging kon komen, raapte hij hem al op.

Eenmaal terug in het paleis werd de broche weer aan Letizia’s jurk bevestigd, maar nu vast met meer aandacht dan die ochtend.

Fabulous at 40!

Hertogin Kate mocht zondag veertig kaarsjes uitblazen en dat werd gevierd met drie nieuwe glamourportretten. Op het meest opvallende kiekje zien we Kate in een rode, asymmetrische jurk van Alexander McQueen.

Wat heerlijk dat ook topdesigners tegenwoordig zakken in hun ontwerpen verwerken. Het geeft het geheel een speelse, ondeugende touch. De diamanten in haar oren komen uit de kluis van de Queen en zijn dus geleend. Doe mij ook zo’n oma!

Op de tweede foto draagt de hertogin een jurk van reststoffen. De materialen (jacquard, tule, organza en kant) zijn dus al gebruikt in eerdere collecties van Alexander McQueen. Zo zie je maar weer: mooi hoeft niet nieuw te zijn.

Met het laatste portret treedt Kate in de voetsporen van keizerin Sisi, die in haar jonge jaren op een vergelijkbare manier poseerde.

Ik mag alleen wel hopen dat haar leven fijner verloopt dan dat van haar inspiratiebron. Sisi verloor immers twee kinderen (een aan zelfmoord), had een man die van twee walletjes snoepte en uiteindelijk liet ze zelf het leven bij een moordaanslag. Dat kregen we natuurlijk niet te zien in de mierzoete Sisi-films uit de jaren 50, maar het is wel zo.

Zweeds gordijntje

Door naar Zweden, want de immer stijlvolle Sofia heeft een heuse metamorfose ondergaan. Haar bruine lokken zijn aan de voorzijde flink gekortwiekt tot een pony, maar als ik eerlijk ben had er nog wel een centimeter af gemogen. Dit is net een gordijntje waar ze onder door moet gluren.

Geen kam?

Máxima begon haar werkjaar met een bezoek aan Youz, een organisatie die zich inzet voor jongeren met (ernstige) psychiatrische problemen.

Omdat er toch geen fotograaf meeging, had de koningin haar hakken en chique kleding thuisgelaten. In plaats daarvan droeg ze een heerlijk ruitpak en praktische ballerina’s. En haar kam? Die vierde blijkbaar ook nog kerstvakantie.

België goes vegan

Mathilde van België is ook alweer druk aan het werk. Bij een van haar optredens kregen we een jasje van groen leer te zien. Neem dat groen zowel letterlijk als figuurlijk, want het kledingstuk is gemaakt van vegan leather.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, PPE Agency 

Reacties (0)

More content below the advertising

Josine Droogendijk, de vrouw achter ModekoninginMaxima.nl schrijft over de stijlvolle fashion en de slimme modetrucs van Máxima.

Archief

2022
2021
More content below the advertising